Abychom vám mohli poskytovat služby sociálních sítí, používáme na tomto webu soubory cookie. Soubory cookie slouží k osobnímu přizpůsobení obsahu, poskytování reklam na míru. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie.

Řeřicha setá

Řeřicha je nejen výborným ochucovadlem v kuchyni, ale i zdrojem mnoha vitamínů a minerálů. Podporuje trávení a působí příznivě při dýchacích a ledvinových obtížích. Řeřichu miloval i Luis Armstrong. Přídával si ji do baget se zeleninovou oblohou.

Řeřicha s listy salátů

Řeřicha a její historie

Řeřicha pochází z Orientu, ale pěstovala se i ve starověkém Egyptě. V dobách antiky se používala proti kurdějím. Z Řecka a Říma se pak dostala až k nám.

Řeřicha a použití v kuchyni

Řeřicha je rostlinka se sytě zelenými lístky. Má ostrou chuť podobnou ředkvičce. Používá se do omáček a paštik, na chleba s máslem, do salátů a majonéz. Nevaří se a po utrhnutí se ihned konzumuje.

Pěstování řeřichy

Ředkvičku můžete pěstovat doma na okenním parapetu. Semínky posejte vatu, kterou udržujte neustále vlhkou. Sklízet ji můžete už za týden. Ořezávejte vždy vrchní část nati (nejlépe nůžkami). Ředkvička velmi rychle dorůstá, takže ji budete mít k dispozici kdykoliv. Semínka řeřichy koupíte v zahradnictví nebo v některých supermarketech.

Řeřicha a její léčivé účinky

Řeřicha je zdrojem vitaminu C, vitaminu B1 a K a beta karotenu. Obsahuje mnoho minerálů: draslík, vápník, železo, síru, hořčík, enzymy, hořčičný glykosid a další. Zlepšuje krvetvorbu, působí protizánětlivě a pročišťuje dýchací cesty. Proto působí příznivě při obtížích močových cest, dýchacích a ledvinových obtížích. Podporuje trávení a vůbec pozitivně ovlivňuje metabolismus. Konzumace řeřichy je zvláště vhodná v zimním období, kdy tělo trpí na nedostatek vitaminu C.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2017 eMagazíny.CZ s.r.o.