Rizika práce u počítače

Představit si dnes moderní pracoviště bez počítače je skoro nemožné. Pokud patříte i vy mezi ty, kteří denně stráví několik hodin u obrazovky, jistě důvěrně znáte bolesti zad a hlavy, které si sebou často odnášíte jako bonus.
Muž ležící hlavou na klávesnici notebooku

Nejčastější zdravotní rizika při práci na PC

Nesprávné sezení

Nesprávně tvarované židle jsou pohromou pro páteř každého pracovníka. Při dlouhém a strnulém sezení dochází ke špatnému držení těla, k potížím v oblasti šíje a zádových svalů, k bolestem hlavy, někdy až k deformacím páteře. Výška pracovní plochy by měla být v souladu s výškou sedadla. Také stlačená stehna nejsou ideální. Vedou ke vzniku křečových žil.

Nesprávné umístění počítače

Při dlouhodobé práci s počítačem nebo nesprávně seřízené obrazovce dochází k pálení očí a bolestem hlavy. V horším případě se zhorší i kvalita zraku. Horní hrana obrazovky by měla být v úrovni očí nebo níže.

Špatné osvětlení

Trvalé působení umělého osvětlení může vést ke změnám v krevním obrazu, ke změnám výměny látkové nebo k projevům stresu. Je proto vhodné zavést na pracoviště přívod denního světla nebo alespoň lampy, které vydávají světlo podobné světlu dennímu.


Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies