Rodičovský příspěvek

Rodičovský příspěvek prochází změnami a nutno říci, že k lepšímu. Od ledna 2007 se můžete spolu s miminkem těšit na vyšší podporu vaší péče.
Miminko v černé čepici

Rodičovský příspěvek je dávkou státní sociální podpory. O dávku se žádá u místně příslušných orgánů státní sociální podpory, jimiž jsou úřady práce, přičemž místní příslušnost úřadů se řídí místem, kde je oprávněná osoba (žadatel) hlášen k trvalému  pobytu.

Nyní budou rodiče za svou práci odměněni vyšší částkou, která alespoň z části pokryje výdaje spojené s péčí o dítě.

Rodičovský příspěvek pro vícerčata

Až dosud byly rodiny s vícerčaty zvýhodněny pouze vyšším porodným. Jako by porodem finanční, ale i fyzická a psychická náročnost péče o tyto děti končila. V současné době se rodí na 80 porodů jedna dvojčata, což je při sto tisíc porodech 1.250 dvojčat ročně.
Počet narozených dvojčat se díky asistované reprodukci, hormonální antikoncepci a hormonální léčbě stále zvyšuje. V době velmi nízké porodnosti je narození dvojčat pro stát požehnáním, proto by i podpora v podobě rodičovského příspěvku měla odpovídat náročnosti péče. Velmi často se dvojčata rodí až jako 2.a 3. dítě. Rodina s dvojčaty není asociální, naopak je rodinou dvojnásobně zodpovědnou.

Rodičovský příspěvek prochází změnami

Dobrou zprávou je, že se rodičovský příspěvek od příštího roku zřejmě zdvojnásobí.
Nyní dostávají rodiče 3635 korun měsíčně od půl roku do čtyř let věku dítěte.Od ledna 2007 by měl rodičovský příspěvek stoupnout zhruba na 7600 korun. Výše rodičovského příspěvku má podle novely odpovídat 40 procentům průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře. Návrh poslanců je ještě doplněn o pasáž týkající se výpočtu příspěvku. Měl by se počítat z platu za celý předchozí rok.
Zvýšené příspěvky si podle odhadů ročně vyžádají ze státní pokladny asi 12 miliard korun. Jak na změnu systému sociálních dávek bude reagovat státní pokladna a jaký dopad to bude mít na státní rozpočet si jistě vláda uvědomuje. Teď zvýšení rodičovského příspěvku musí zvážit ještě prezident.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies