Rozvod a děti - jak jim to říct?

Rozpadajících manželství je v dnešní době stále více a více. Statistiky jsou neúprosné – každým rokem proběhne kolem třicet tisíc rozvodů. Ti, co se rozhodli ukončit společnou pouť životem si mnohdy ani neuvědomují, jaký dopad to může mít na děti.
Dívky sedící otočené zády

Rozvod a děti – co je pro ně lepší?

Každý rodič si přeje pro své děti jen to nejlepší. Téměř každý si instinktivně uvědomuje, že život v rodině je pro děti ten nejlepší z možných. Jakmile ale přijde definitivní rozhodnutí nezvratného konce, vytahují se na povrch nesmyslná zdůvodnění. Bude pro dítě opravdu lepší vyrůstat jen s jedním z rodičů?

Rozvod a děti - má být manželství konec?

Každý rozvod je individuální a je vyvolán odlišnými příčinami. Některé rozvody mají svá opodstatnění, jiné jsou zbytečné. Pokud je manželství hluboce zasaženo patologickým chováním jednoho z partnerů, pak bude (pro děti) méně traumatizující rozvod. Manželky alkoholiků, chorobných žárlivců, oběti domácího násilí by jistě mohly vyprávět! Dítě taky trpí, pokud příčinou rozvodu jsou důvody jen okrajové a problémy při troše dobré vůle řešitelné.

Rozvod a děti – zachrání to manželská poradna?

Návštěvy odborníků, nejlépe z manželských poraden mohou mírně narušený vztah zocelit. V manželské poradně můžete společně řešit cesty ke slušnému rozchodu a funkčnímu uspořádání vztahů po rozvodu.

Rozvod a děti – jak to sdělit

Pokud dospějeme k nezvratnému rozhodnutí konce manželství, pak budeme jistě řešit problém, jak to dítěti (nebo dětem) sdělit. Děti samy nejsou tak naivní, aby si předem nepovšimly nějakých problémů a tíživé atmosféry. Podle věku dětí by pak měla být celá situace vysvětlena. Nejlepší je, pokud zasvěcení pochází od obou rodičů. Od počátků by mělo být zřejmé, že za nic nemohou a zároveň není v jejich silách něco zvrátit. Při vysvětlování není nutné zacházet do zbytečných podrobností. Bohatě postačí vysvětlení, že již delší dobu k vzájemným nedorozuměním, které se nepodaří změnit.

Rozvod a děti – chystané změny

Děti musí cítit i nadále lásku obou rodičů. Dále by měly být seznámeni s dopady chystaných změn. Týká se to především toho, kde a s kým budou žít, jak se budou stýkat s druhým z rodičů apod. Chyťte střídavou péči o děti za správný konec. Pokud bude pro děti méně dalších změn, tím lépe. Podle možností by měly děti nadále docházet do stejné školy, neměnit kamarády, věnovat se dosavadním koníčkům.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies