Růžovka - Rosacea

Slovo růžovka je poměrně známé, ale mnoho lidí má o jeho významu špatnou představu. Někteří si růžovku pletou s růží, jiní si myslí, že se jedná o muchomůrku nebo o ženu, která nosí všechno v růžové barvě…
Květ růžové růže

Růžovka je chronické zánětlivé kožní onemocnění, které postihuje výhradně obličej. Výskyt této nemoci je v populaci poměrně velký. Postihuje až 10% obyvatelstva.

Růžovka – riziko vzniku

Růžovka vzniká mezi 40. až 50. rokem a platí, že bývají častěji postiženy ženy. Hodně náchylné k tomuto onemocnění jsou ženy, které mají světlou pleť i vlasy a jsou citlivé na sluneční záření či povětrnostní vlivy.

Růžovka – příčina onemocnění

Přesná příčina růžovky není dodnes známa. Vlivem provokačních faktorů, jako je například vítr, slunce, mráz, horké nápoje a káva, alkohol, kořeněná jídla, nevhodná kosmetika, sauna a mnoho dalších, dojde k cévním změnám a později až k rozvoji zánětu.

Růžovka – příznaky onemocnění

  • Načervenalé a rozšířené žilky
  • Pupínky a zkalené puchýřky
  • Hrubý vzhled kůže
  • Roztažené póry
  • Hrbolaté útvary na nose

Růžovka – prevence

Prevence proti růžovce se týká ochrany pleti před vlivy počasí a UV záření, úprav jídelníčku, hygienických návyků a volby vhodné neparfémované kosmetiky. Všechny nové přípravky by měly být nejdříve otestovány na malé části kůže.

Růžovka – léčba

Růžovka se léčí krémy a gely, které obsahují metronidazol nebo antibiotika. Když je zánět výraznější, používají se pasty s obsahem ichtamolu. U těžších případů se nasazuje cévková léčba. V opravdu těžkých případech růžovky se pacientům podává isotretinoin.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies