Konzumace ryb při hubnutí
Při hubnutí se mnoho lidí obává, že se konzumaci ryb musí obloukem vyhýbat. Ryby sice obsahují vyšší množství tuku a energie, ale obavy jsou neopodstatněné.
Ryby jsou naprosto skvělým zdrojem kvalitních bílkovin (ty jsou při hubnutí velmi důležité, zabraňují odbourávání svaloviny). Rybí maso zásobuje organismus vitamíny B, A a D a minerálními látkami jako jsou zinek a jód.
Ryby jsou při hubnutí prospěšné
Řada lidí při hubnutí vybírá jen potraviny s nejnižším obsahem tuku a v rámci ryb preferuje například treskovité ryby. Treska je sice zdrojem jódu, ale tuk ryb potřebujeme pro jejich specifickou část, Omega - 3 nenasycené mastné kyseliny. Doporučená denní dávka je 1,1 g pro ženy a 1,6 g pro muže.
Ryby obsahují omega - 3 nenasycené mastné kyseliny
Omega - 3 nenasycených mastných kyselin přijímá většina z nás velmi málo. Vyskytují se jen v několika málo potravinách (lněné semínko, ořechy).
Nejlepším zdojem Omega - 3 nenasycených mastných kyselin jsou mořské ryby. Omega 3 - nenasycené mastné kyseliny se často vyskytují ve formě doplňků výživy pod názvy DHA a EPA.
Co všechno umí
- jsou důležitou složkou prevence srdečně-cévních chorob
- mají schopnost bránit tvorbě krevních sraženin (trombů)
- mají protizánětlivý efekt v organismu
- pomáhají v terapii autoimunitních onemocnění (Crohnova choroba, roztroušená skleróza)
- u dětí napomáhají rozvoji mozkových funkcí
Diskuze