Šáchor, papyrus - Cyperus

Tato bahenní rostlina pochází z Madagaskaru, kde roste na březích řek. Cyperus je znám již z doby starého Egypta, kdy Cyperus papyrus se používal po úpravě jako podklad egyptských papyrusů.
Bahenní rostlina zvaná cyperus

Šáchor, papyrus - Cyperus

Tato bahenní rostlina pochází z Madagaskaru, kde roste na březích řek. Cyperus je znám již z doby starého Egypta, kdy Cyperus papyrus se používal po úpravě jako podklad egyptských papyrusů. Dlouhé stvoly se řezaly na pruhy, překládaly křížem přes sebe tak, aby se překrývaly a pak se lisovaly na papír.

Umístění

Cyperusy mají rádi světlé a polostinné místnosti, ale ne sluneční paprsky. Vynášení na venkovní stanoviště se nedoporučuje. V zimě by teplota při pěstování neměla klesnout pod 16°C. Na tmavém stanovišti rostlina řídne.

Teplota

Rostlině vyhovuje normální pokojová teplota kolem 20°C maximum 25°C. V zimě by neměla teplota při pěstování rostliny klesnout pod 15°C.

Zálivka

Zálivka je od jara do podzimu velmi hojná, v zimě mírná. K zalévání se používá pouze měkká, odstátá voda pokojové teploty nejlépe teplá.

Vzdušná vlhkost

Cyperus má rád vlhko, proto v letních parnech rostlinu jednou týdně orosíme. Vzdušná vlhkost by se měla pohybovat kolem 85%.

Hnojení

Od března do srpna šáchor přihnojujeme 1x za 14 dní speciálními tekutými hnojivy pro pokojové rostliny, které neobsahují vápno.

Přesazování

Protože cyperus roste pomalu, přesazuje se podle potřeby. Mladé rostliny přesazujeme každý rok, rostliny starší zhruba každé 2 až 3 roky. Pěstební substrát by měl obsahovat 2 díly drnovky, 1 díl listovky, 1 díl kompostové zeminy a 1 díl písku. Do zeminy je dobré přidat trochu dřevěného uhlí a antuky.

Množení

Cyperusy množíme semeny, dělením rostliny, vrcholovými řízky. Odřízneme zvonec listů se stonkem po odkvětu. Listy ponoříme do sklenice s vodou. V krátkém období rostliny zakoření.

Choroby a škůdci

Svilušky, štítenky, červci a mšice.

Druhy cyperusů

Cyperus albostriatus
Cyperus alternifolius
Cyperus flabelliformis
Cyperus 'Variegatus'
Cyperus diffusus
Cyperus esculentus
Cyperus gracilit
Cyperus naspunis
Cyperus papyrus
Cyperus pumilus

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies