Šachy

Stolní hra náročná na logické a taktické myšlení, určená pro dva hráče, kteří mají za úkol dát soupeři mat, což může trvat i několik hodin. Asi hádáte správně, nejedná se o nic jiného, než šachy.
Ruka posouvající bílou šachovou figurku po hracím poli

Šachy – historie

Čaturanga vymyšlená v 6. století filozofy z Indie, je nejstarším předchůdcem šachů. Jednalo se o hru čtyř armád, která byla pod vedením rádži.


Ve 13. století vznikl Cottonův a Alfonsův rukopis, jenž popisoval pravidla Čaturangu. Hlavní figura byla pojmenována podle perského vládce, který byl nazýván šáh (z toho vznikl název šachy).


V průběhu dalších let se měnila pravidla šachů, až se ustálila do dnešní podoby.

Šachy – co je potřeba

Šachovnice

Šachovnice má celkem 64 polí černé a bílé barvy (8 x 8).

Figurky

Každý hráč má k dispozici 16 figur, které jsou od sebe barevně odlišené – jeden hráč má bílé a druhý černé figury. Sada obsahuje 8 pěšců, 2 věže, 2 jezdce, 2 střelce, 1 dámu a 1 krále.

Šachy – hra

Šachy zahajuje hráč, který má bílé figury. Ten hráč, který je na tahu, přenese svou figuru na volné pole. V případě, že je pole obsazeno protihráčem, odstraní jeho figuru z hracího pole. Každá figura má své určité vlastnosti a možnosti pohybu po šachovnici.

Šachy – pravidla

Rozestavení figur

Pěšci jsou rozestavěni v druhé řadě polí, ostatní figury jsou v první řadě zleva doprava takto: věž, jezdec, střelec, dáma, král, střelec, jezdec, věž.

Pohyby figur

Pěšec: smí se pohybovat jen vpřed o jedno nebo dvě pole.

Věž: může postupovat přes jakýkoliv počet polí a to vodorovně nebo svisle.

Jezdec: neboli kůň se přemisťuje zvláštním způsobem - do písmena L.

Střelec: pohybuje se úhlopříčně od pole, na kterém právě stojí. Smí postupovat jen jedním směrem přes libovolný počet polí.

Dáma: může postoupit přes libovolný počet polí a to všemi směry (vodorovně, svisle, úhlopříčně). Směry se však nesmí v průběhu jednoho tahu kombinovat.

Král: může se pohybovat jakýmkoliv směrem vždy jen o jedno pole, které není ohroženo figurou soupeře.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies