Šafrán - uctívaná bylina

„Je ho jako šafránu”, říká se. Kolik šafránu však najdeme v českých kuchyních? Přitom tato bylinka byla od pradávna považována za nejtajemnější a nejlepší ze všech. Zvláště ve starém Řecku ji uctívali a používali jako parfém.

Květina zvaná šafrán

Šafrán a jeho historie

Šafrán pochází ze západní Asie a v minulosti byl jedním z nejdražších koření. Používal se jako léčivo, barvivo i voňavka. Velmi brzy se rozšířil do celého světa, zvláště velký zájem o něj měli faraónové. Řekové mu říkali krokos a pro ně byl rostlinou číslo jedna. Jeho jméno je odvozeno z japonského za fran – být žlutý. Šafrán totiž barví žlutě.

 

 

Šafrán a jeho použití

Šafrán výrazně voní a má kořeněně nahořklou chuť. Dá se použít do jakéhokoliv jídla, jehož chuť chcete zvýraznit. Tato bylinka podporuje trávení, ve velkých dávkách však může vyvolat bolesti hlavy nebo překrvení orgánů. Občasně užívaný ve špetce však neuškodí, ba naopak.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies