Zatím se jaro projevuje úplně jinak než bylinkami. Místo kabátů nosí holky kraťasy, roste tráva a kvetou stromy, ale ještě nejsou vidět ani kopřivy ani pampelišky. Takže podle toho, co poroste jako první a co se vám podaří nasbírat, udělejte něco opravdu jarního. Třeba salát z pampeliškových listů.
Salát z pampelišek.
Na 2 porce nasbírejte aspoň dvě plně hrsti těch nejkřehčích pampeliškových listů. Pořádně je opláchněte a pokud je strčíte do ledničky, klidně vám vydrží čerstvé na salát i týden. Dále budete potřebovat jednu kedlubnu. V receptech se jí říká brukev, ale ještě jsem opravdu neviděl člověka říci: "Brukev." Takže... Kedlubnu nastrouháte na jemném "sýrovém" struhadle a přidáte trochu jemně nasekané cibulky. Okapané pampeliškové listy nakrájíte na jemné proužky a dochutíte zálivkou, kterou tak "zpropagoval" v televizi pan Polreich: 3 lžíce kvalitního oleje a 1 lžíce balzamikového octa. Dochutíte solí, cukrem, pepřem a případně dalšími čerstvými bylinkami, promícháte a necháte chvíli odstát. A je to ono! Úplně před sebou vidím ten pampeliškový salát doplněný a o překrájená cherry rajčátka servírovaná s úsměvem a láskou k životu třeba k milánským špagetám nebo italskému rizotu. Tato varianta je pro mě už navždy "dolce far niente." Nenechte se zmást! Není to nic nedosažitelného. Tak totiž chutná pravý život.
Na salát z pampeliškových listů - 2 porce - budete potřebovat:
Pampeliškové listy jarní a jemné asi dvě hrsti
kedlubna 1 kus
Olej 3 lžíce
balsamikový ocet 1 lžíce
cibulka jemně nakrájená podle chuti
cherry rajčátka 4 ks stačí
Na dochucení cukr, sůl, pepř
Dobrou chuť!
Diskuze