Samovyšetření prsů

Nejčastějším nádorovým onemocněním jsou zhoubné nádory prsů, které postihují ženy na celém světě. Jen v České republice je takových žen nad 30 tisíc. Pro úspěšné zahájení nádorové léčby prsu je důležité včasné rozpoznání prvních příznaků.

Bradavky ženských prsou

Velmi časté jsou případy, kdy si žena nahmatá v prsu bulku, ale lékaře nenavštíví. Má obavu ze zhoubného nádoru a následné operace, kdy může přijít o prs. Bojí se, že zemře. Velká část žen si neuvědomuje, že čím dříve k lékaři přijde, tím větší šanci má na úplné vyléčení a v některých případech i na záchranu postiženého prsu.

 

V současné době existuje mnoho léků, ozařovacích postupů a operačních technik, které jsou na vysoké úrovni. Díky tomu také může být vyléčeno až 90% pacientek, u kterých je nádor včas odhalen.

 

Samovyšetření prsů by se mělo stát součástí osobní hygieny každé ženy starší 25 let. Optimální je provádět ho jednou měsíčně, nejlépe třetí nebo čtvrtý den po menstruaci.

 

K samovyšetření prsu je nutný určitý cvik, který však není těžký se naučit. Existuje řada instruktážních letáčků nebo pořádejte přímo Vašeho lékaře, aby Vám postup vyšetření podrobně ukázal.

 

Samovyšetření prsů je nejjednodušší metoda včasného zachycení nádoru prsu.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies