Abychom vám mohli poskytovat služby sociálních sítí, používáme na tomto webu soubory cookie. Soubory cookie slouží k osobnímu přizpůsobení obsahu, poskytování reklam na míru. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie.

Savci a informace o nich

Adax, Akuči, Alpaka, Anoa, Antilopa, Baribal, Bércoun, Binturong, Bizon, Bodlín, Bodlinatka, Bongo, Buvolec, Damanalní, Dikobraz, Fenek, Gepard, Gibon, Goral, Gorila,Guanako, Hrabáč, Hroch, Hutia,Hyena, Hyrare, Jaguár, Jelen, Ježura, Kaloň,Kapybara,Klokan
Šimpanz sedící na stromě

Adax (Addax nasomaculatus) A - Mendes-Antelope N - Addax

Třída - Adax

savci

Řád - Adax

sudokopytníci

Čeleď - Adax

turovití

Zeměpisné rozšíření - Adax

Afrika

Biotop - Adax

polopouště, pouště - obývá i nejsušší oblasti Sahary.

Potrava - Adax

pouštní rostliny

Rozměry - Adax

hmotnost 80-125 kg, výška v kohoutku 105 cm, délka rohů až 109 cm

Rozmnožování - Adax

Samice rodí po 330 dnech březosti 1 mládě

Zajímavosti - Adax

Staří Egypťané chovali adaxy jako domácí zvířata. Dnes jsou ve volné přírodě na pokraji vyhubení, z původního rozšíření zbývají jen ostrůvky.

Akuči zelený (Myoprocta acouchy) A - Green acouchi N - Grüner Acuchy

Třída - Akuči zelený

savci

Řád - Akuči zelený

hlodavci

Čeleď - Akuči zelený

agutiovití

Zeměpisné rozšíření - Akuči zelený

východně od And (J Kolumbie, V Ekvádor, S Peru, Amazonie)

Biotop - Akuči zelený

tropický les, travnaté říční břehy, zarostlé svahy hor

Potrava - Akuči zelený

nejrůznější části rostlin včetně kořínků

Rozměry - Akuči zelený

délka těla 28-39 cm, délka ocasu 4,5-8 cm, výška v kohoutku 17-20 cm, hmotnost 0,6-1,4 kg

Rozmnožování - Akuči zelený

Březost trvá 99 dní a samice rodí 1-4 velmi dobře vyvinutá mláďata.

Věk - Akuči zelený

13-20 let

Zajímavosti - Akuči zelený

Žije v menších rodinných skupinách do 7 členů. V době námluv samec sleduje samici, poklepává ji přední nohou a někdy postřikuje močí. V této době také intenzivně značkuje území výměškem análních žláz. Akučiové jsou denní savci. Jsou plaší a před nebezpečím rychle prchají. V době dostatku potravy si zahrabávají zásoby a patří k významným druhům zajišťujícím šíření semen.

Alpaka (Lama guanicoe pacos) A - Alpaca N - Alpaka

Třída - Alpaka

savci

Řád - Alpaka

sudokopytníci

Čeleď - Alpaka

velbloudovití

Zeměpisné rozšíření - Alpaka

Chová se jako domácí zvíře

Biotop - Alpaka

vysokohorské pampy

Potrava - Alpaka

tráva, byliny, listy

Rozměry - Alpaka

délka těla 120-255 cm, délka ocasu 100 cm, výška v kohoutku 94-104 cm, hmotnost 55-65 kg

Rozmnožování - Alpaka

Samice je březí 342-345 dní a rodí jedno dobře vyvinuté mládě.

Zajímavosti - Alpaka

Alpaka je zdomácnělou formou lamy guanaco, od které se liší hlavně hustší a delší srstí, která může být hnědá nebo bíle skvrnitá.

Anoa nížinný (Bubalus depressicornis depressicornis) A - Lowland Anoa N - Tiefleandanoa

Třída - Anoa nížinný

savci

Řád - Anoa nížinný

sudokopytníci

Čeleď - Anoa nížinný

turovití

Zeměpisné rozšíření - Anoa nížinný

Indonésie - ostrov Celebes

Biotop - Anoa nížinný

mokřady s hustým podrostem

Potrava - Anoa nížinný

trávy, listy stromů a keřů, mladé větvičky

Rozměry - Anoa nížinný

délka těla 180 cm, délka ocasu 40 cm, výška v kohoutku 86 cm, hmotnost asi 300 kg

Rozmnožování - Anoa nížinný

Samice rodí většinou jedno mládě po 9-10 měsících březosti

Věk - Anoa nížinný

Dožívá se až 30 let

Zajímavosti - Anoa nížinný

Druhý nejmenší žijící druh tura (nejmenší je anoa horský), je zařazen do Červené knihy vymírajících a ohrožených druhů zvířat IUCN. V pražské zoo se první mládě narodilo 22. listopadu 2000.

Antilopa losí (Taurotragus oryx) A - Eland antelope N - Elandantilope

Třída - Antilopa losí

savci

Řád - Antilopa losí

sudokopytníci

Čeleď - Antilopa losí

turovití

Zeměpisné rozšíření - Antilopa losí

jižní a východní Afrika

Biotop - Antilopa losí

savany a světlé lesy

Potrava - Antilopa losí

listy, výhonky, tráva

Rozměry - Antilopa losí

délka těla 2-3,5 m, délka ocasu 50-90 cm, výška v kohoutku 1,2-1,8 m, hmotnost 300-950 kg

Rozmnožování - Antilopa losí

Samice je březí 250-277 dní a rodí 1 mládě

Věk - Antilopa losí

až 25 let

Zajímavosti - Antilopa losí

Je druhou největší antilopou na světě (větší je podobná antilopa Derbyho). Sdružuje se do početných stád, často smíšených se zebrami a jinými druhy antilop. Na mnoha místech je chována na farmách.

Antilopa vraná (Hippotragus niger) A - Sable antelope N - Rappenantilope

Třída - Antilopa vraná

savci

Řád - Antilopa vraná

sudokopytníci

Čeleď - Antilopa vraná

turovití

Zeměpisné rozšíření - Antilopa vraná

subsaharská Afrika

Biotop - Antilopa vraná

savana, světlé lesy, buš vyhledávání: listnatý a smíšený les, travnaté území

Potrava - Antilopa vraná

listy, tráva

Rozměry - Antilopa vraná

délka těla 190-260 cm, délka ocasu 40-75 cm, výška v kohoutku 120-150 cm, hmotnost 190-270 kg

Rozmnožování - Antilopa vraná

Samice je březí 261-281 den a poté rodí 1 mládě, které má světle hnědou barvu a v prvních dnech se nehybně ukrývá v podrostu.

Věk - Antilopa vraná

v zoo až 17 let

Zajímavosti - Antilopa vraná

Zahnuté rohy s nápadnými vruby mají samci i samice. Stáda jsou po většinu roku tvořena samicemi s mláďaty, vedené samcem.

Baribal (Ursus Americanus) A - American Black Bear N - Nordamerikanischer Schwarzbär

Třída - Baribal

savci

Řád - Baribal

šelmy

Čeleď - Baribal

medvědovití

Zeměpisné rozšíření - Baribal

Severní Amerika

Biotop - Baribal

jehličnaté a smíšené lesy

Potrava - Baribal

tráva, nejrůznější rostliny, bobule, oříšky, ovoce, semena, hmyz, med, drobní obratlovci, zdechliny
Rozměry - Baribal
délka těla 130-180 cm, délka ocasu 12 cm, výška v kohoutku 80-95 cm, hmotnost 120-150 kg

Rozmnožování - Baribal

Samice rodí nejčastěji 2 mláďata po 210-215 dnech březosti, o která se stará jeden a půl roku, někdy i déle. Pohlavně dospívají ve 3. roce života

Věk - Baribal

30 let

Zajímavosti - Baribal

Vytváří mnoho poddruhů, které se liší především barvou srsti - od téměř bílé, přes světle hnědou, hnědou, tmavě hnědou až po černou. Dobře a rád šplhá po stromech i jako dospělý. Na zimu upadá do nepravého zimního spánku.

Bércoun africký (Macroscelides proboscideus) A - Short-Eared Elephant Shrew N - Kurzhrrüssel Springer

Třída - Bércoun africký

savci

Řád - Bércoun africký

bércouni

Čeleď - Bércoun africký

bércounovití

Zeměpisné rozšíření - Bércoun africký

JZ Afrika

Biotop - Bércoun africký

písčité a kamenité polopouště, suché okraje savan

Potrava - Bércoun africký

hmyz (hlavně všekazi a mravenci) i rostlinná potrava

Rozměry - Bércoun africký

délka těla 9,5-11,5 cm, délka ocasu 9,7-13,7 cm, hmotnost 30-50 g

Rozmnožování - Bércoun africký

Samice rodí až 3x ročně po březosti, trvající 56-61 dní, 2-4 mláďata, která jsou osrstěná a dovedou hned běhat. Zpočátku zůstávají v úkrytu, kde je matka 1x denně kojí. Hlavním obdobím rozmnožování je září až únor.

Zajímavosti - Bércoun africký

Představuje samostatný řád afrických savců, který není vůbec příbuzný s hlodavci. Pohyblivým čenichem pátrá po hmyzu, za kterým vychází hlavně přes den.

Binturong (Arctictis binturong) A - Binturong N - Binturong

Třída - Binturong

savci

Řád - Binturong

šelmy

Čeleď - Binturong

cibetkovité

Zeměpisné rozšíření - Binturong

Jižní a jihovýchodní Asie od Indie přes Indonésii po Palavan

Biotop - Binturong

husté tropické lesy do 1400 m n. m.

Potrava - Binturong

Je převážně býložravý, nejraději má sladké plody a patří k živočichům, které se významně podílejí na šíření semen různých stromů. Nepohrdne ani výhonky či listy a pochutná si také na rybách, bezobratlých, zdechlinách či malých obratlovcích.

Rozměry - Binturong

Délka těla: 61–96 cm, délka ocasu 61–96 cm, hmotnost 20–25 kg

Rozmnožování - Binturong

Doba březosti činí 60–92 dny, samice rodí 2–3 mláďata. Zpočátku jsou ukrytá ve stromové dutině.

Věk - Binturong

až 23 let

Zajímavosti - Binturong

Zdržuje se téměř výhradně v korunách stromů, i když dovede také výborně plavat. Při šplhání si pomáhá ovíjivým ocasem. Je aktivní během dne i za šera. Žije nejčastěji sám, i když občas lze pozorovat skupinky s mláďaty. Samice jsou větší než samci a hrají dominantní roli.

Bizon (Bison Bison) A - American Bison (Buffalo) N - Bison

Třída - Bizon

savci

Řád - Bizon

sudokopytníci

Čeleď - Bizon

turovití

Zeměpisné rozšíření - Bizon

Kanada, USA

Biotop - Bizon

travnaté prérie, řídké lesy

Potrava - Bizon

tráva, kůra i listy keřů a stromů

Rozměry - Bizon

hmotnost 350-1000 kg, délka těla 2,5-3,8 m, délka ocasu 60-90 cm, výška v kohoutku 1,7-2 m

Rozmnožování - Bizon

Samice je březí 270-300 dní, poté rodí 1 mládě. Kojí ho až 1 rok.

Věk - Bizon

v přírodě asi 20 let, v chovech i více než 30 let

Zajímavosti - Bizon

Typickým znakem bizona je nahrbený postoj a celkově mohutné tělo. Hlava a plece jsou pokryté hustou kadeřavou srstí. Koncem 19. století byli bizoni na prériích téměř vyhubeni, třebaže jich tu žily miliony. Díky včasné ochraně se je podařilo zachránit. V zimě lze spatřit samotné samce a malé skupiny samic s mláďaty, ale v době říje se sdružují a během tahu za potravou vytvářejí tisícová stáda.

Bodlín bezocasý (Tenrec ecaudatus) A - Grand Tenrec N - Großer Tanrec

Třída - Bodlín bezocasý

savci

Řád - Bodlín bezocasý

hmyzožravci

Čeleď - Bodlín bezocasý

bodlínovití

Zeměpisné rozšíření - Bodlín bezocasý

Madagaskar

Biotop - Bodlín bezocasý

křoví nebo podrosty vyšší vegetace, okolí pramenů, od nížin po 900 m n. m

Potrava - Bodlín bezocasý

bezobratlí a drobní obratlovci vyhledávání: , bezobratlí

Rozměry - Bodlín bezocasý

délka těla 26,5-39 cm, délka ocasu 1-1,6 cm, hmotnost 1,6-2,4 kg

Rozmnožování - Bodlín bezocasý

Po 56-64 dnech březosti rodí samice 13-15 mláďat, byl zaznamenán rekordní vrh o 32 mláďatech.

Věk - Bodlín bezocasý

v chovech 5 let

Zajímavosti - Bodlín bezocasý

Rád přespává v dutých kládách nebo pod kameny, ale hibernuje (během suchého období nebo v jižní zimě) v zemních norách 1-2 m dlouhých. Žije soumračným a nočním životem.

Bodlín Telfairův (Echinops telfairi) A - Lesser hedgehog tenrec N - Kleiner Igeltanrek

Třída - Bodlín Telfairův

savci

Řád - Bodlín Telfairův

hmyzožravci

Čeleď - Bodlín Telfairův

bodlínovití

Zeměpisné rozšíření - Bodlín Telfairův

Z a JZ Madagaskar

Biotop - Bodlín Telfairův

suché lesy, zemědělská krajina, křoviny, polopouště

Potrava - Bodlín Telfairův

převážně bezobratlí, případně mláďata myší

Rozměry - Bodlín Telfairův

délka těla 14-18 cm, délka ocasu 1 cm, hmotnost 10-230 g

Rozmnožování - Bodlín Telfairův

Samice je březí 60-68 dní a rodí až 10 mláďat (nejčastěji 4-7).

Zajímavosti - Bodlín Telfairův

Zbarvení bodlin na hřbetě kolísá od bělavé po téměř černou, srst na spodní straně těla je světlejší. Je aktivní v noci. Velmi dobře šplhá po stromech a potravu hledá na zemi i ve větvích. Někdy upadá od května do září do stavu strnulosti, kdy si připraví hnízdo vystlané trávou a umístěné v dutém pařezu nebo stromové dutině a stočí se do hlubíčka. V době rozmnožování (od října) se samci chovají nesnášenlivě. V té době samice vydávají zvláštní pach, na který samci reagují vyměšováním mléčně zbarveného výměšku předočních žláz.

Bodlinatka Hunterova (Acomys cahirinus hunteri) A - Cairo spiny mouse N - Ägyptische Stachelmaus

Třída - Bodlinatka Hunterova

savci

Řád - Bodlinatka Hunterova

hlodavci

Čeleď - Bodlinatka Hunterova

myšovití

Zeměpisné rozšíření - Bodlinatka Hunterova

Afrika, Asie a JV Evropa

Biotop - Bodlinatka Hunterova

pouště, polopouště, suché savany

Potrava - Bodlinatka Hunterova

semena,sušší plody (datle)

Rozměry - Bodlinatka Hunterova

hmotnost 50-90 g

Rozmnožování - Bodlinatka Hunterova

Samice je březí 36-38 dní a rodí až 6 mláďat, která tráví první dny v hnízdě z trávy. Může mít až 10 vrhů ročně.
Věk - Bodlinatka Hunterova
3-5 let

Zajímavosti - Bodlinatka Hunterova

Jméno dostala podle tuhé štětinovité srsti na hřbetě. Systematické členění je poněkud nejasné. Obvykle je považována za poddruh bodlinatky egyptské. Žije pospolitě v početných koloniích. Je aktivní v noci. Velmi dobře šplhá, ale potravu hledá hlavně na zemi.

Bongo (Tragelaphus Euryceros) A - Bongo N - Bongo

Třída - Bongo

savci

Řád - Bongo

sudokopytníci

Čeleď - Bongo

Turovití

Zeměpisné rozšíření - Bongo

Afrika

Biotop - Bongo

husté tropické lesy, křoviny, bambusové porosty do výšky 4000 m n. m.

Potrava - Bongo

listy stromů a keřů, trávy a jiné rostliny, výhonky, plody, půda bohatá na sůl

Rozměry - Bongo

délka těla 170-250 cm, délka ocasu 45-65 cm, výška v kohoutku 110-130 cm, hmotnost 240-270 kg

Rozmnožování - Bongo

po 9,5 měsíční březosti rodí samice 1 mládě

Věk - Bongo

19 let

Zajímavosti - Bongo

Samci i samice mají dlouhé, spirálovité rohy. Mláďata se rodí zbarvená jako rodiče, samečkové mají před očima bílé skvrnky. Jako jiné antilopy žijí v malých stádech vedených samcem nebo je samec po většinu roku samotář.

Buvolec běločelý (Damaliscus dorcas phillipsi) A - Blesbok N - Bleßbock

Třída - Buvolec běločelý

savci

Řád - Buvolec běločelý

sudokopytníci

Čeleď - Buvolec běločelý

turovití

Zeměpisné rozšíření - Buvolec běločelý

jižní Afrika

Biotop - Buvolec běločelý

otevřené travnaté savany s roztroušenými keři a stromy

Potrava - Buvolec běločelý

Trávy i jiné rostliny, pijí každý den, když je to možné i vícekrát vyhledávání: části rostlin

Rozměry - Buvolec běločelý

délka těla 140-160 cm, délka ocasu 30-45 cm, výška v kohoutku 85-100 cm, hmotnost samců 65-80 kg, samic 55-70 kg, délka rohů do 50 cm

Rozmnožování - Buvolec běločelý

Samice rodí po 7,5 měsících březosti 1 mládě asi 7 kg těžké a zpočátku jednobarevně béžové.

Věk - Buvolec běločelý

v zoo se dožívá více než 17 let

Zajímavosti - Buvolec běločelý

Své teritorium si označuje několika způsoby – odkládá trus na viditelná místa na hromady, rozhrabává zem, otírá výměšek předoční žlázy o traviny a větvičky.

Damanalní skalní (Procavia capensis) A - Rock hyrax N - Kap-Klippenschliefer

Třída - Damanalní skalní
savci
Řád - Damanalní skalní
damani
Čeleď - Damanalní skalní
damanovití
Zeměpisné rozšíření - Damanalní skalní
jižní Afrika (říká se mu také daman kapský)
Biotop - Damanalní skalní
skalnaté suché oblasti
Potrava - Damanalní skalní
tráva, byliny, listy
Rozměry - Damanalní skalní
délka těla 30-55 cm, ocas nemá, výška v kohoutku 20-30,5 cm, hmotnost 1,8-5,5 kg
Rozmnožování - Damanalní skalní
Samice je březí 202-245 dní a poté rodí 1-6 mláďat, která kojí po dobu 3-6 měsíců.
Věk - Damanalní skalní
9-14 let
Zajímavosti - Damanalní skalní
Damani představují samostatnou skupinu, která má vývojově blízko ke slonům. Svědčí o tom stavba nohou včetně kopýtek a chrup s horními řezáky přeměněnými v krátké kly. Dovedou obratně šplhat. Mají poměrně špatnou schopnost termoregulace, a tak se rádi vyhřívají na slunci.

Dikobraz jihoafrický (Hystrix africaeaustralis) A - Cape porcupine N - Südafrikanische Stachelschwein

Třída - Dikobraz jihoafrický

savci

Řád - Dikobraz jihoafrický

hlodavci

Čeleď - Dikobraz jihoafrický

dikobrazovití

Zeměpisné rozšíření - Dikobraz jihoafrický

jižní Afrika
Afrika

Biotop - Dikobraz jihoafrický

suché křovinaté oblasti

Potrava - Dikobraz jihoafrický

hlízy, plody, výhonky, kůra a listy

Rozměry - Dikobraz jihoafrický

délka těla 80-86 cm, hmotnost 18-30 kg

Rozmnožování - Dikobraz jihoafrický

Samice je březí 3 měsíce a rodí 1-4 dobře vyvinutá mláďata.

Věk - Dikobraz jihoafrický

12-15 let

Zajímavosti - Dikobraz jihoafrický

Má ostna dlouhé 30-50 cm, na hlavě a hřbetě tvoří jakousi hřívu, kterou zvířata v rozčilení naježí. Kratší ostny na ocase jsou duté, takže vydávají chřestivý zvuk. Obecně jsou ostny usazené v kůži jen velmi volně a snadno se uvolní, když se zachytí v těle nepřítele nebo když jimi dikobraz potřásá a o cokoliv zavadí. Nedokáže je však aktivně vystřelit. Mláďata se rodí s měkkými ostny, které během několika hodin ztvrdnou.

Dikobraz srstnatonosý (Hystrix indica) A - Indian crested porcupine N - Indische Stächelschwein

Třída - Dikobraz srstnatonosý

savci

Řád - Dikobraz srstnatonosý

hlodavci

Čeleď - Dikobraz srstnatonosý

dikobrazovití

Zeměpisné rozšíření - Dikobraz srstnatonosý

jihozápadní a Střední Asie

Biotop - Dikobraz srstnatonosý

křovinaté biotopy

Potrava - Dikobraz srstnatonosý

hlízy, plody, výhonky, kůra a listy

Rozměry - Dikobraz srstnatonosý

délka těla 70-90 cm, hmotnost 13-27 kg

Rozmnožování - Dikobraz srstnatonosý

Březost trvá asi 240 dní (přesné údaje nejsou známé) a samice rodí 2-4 mláďata, která jsou dobře vyvinutá. Zpočátku mají měkké ostny a první dny tráví v podzemní noře, v doupěti vystlaném listy.

Věk - Dikobraz srstnatonosý

v zoo až 21 rok

Zajímavosti - Dikobraz srstnatonosý

Je to druh s nejsevernějším rozšířením. Během zimy zalézá do podzemního doupěte. Dikobrazi mají chlupy přeměněné v dlouhé ostny,. Nepřítele zastrašují tak, že dupou, otáčejí se k němu zády a chrastí ostny. Při útoku prudce couvnou a ostny, které vězí v pokožce velice volně, zabodnou do těla soupeře, nikdy je však nevystřelují.

Fenek (Fennecus zerda) A - Fennec fox N - Fennek-Luchs

Třída - Fenek

savci

Řád - Fenek

šelmy

Čeleď - Fenek

psovití

Zeměpisné rozšíření - Fenek

Afrika, Malá Asie

Biotop - Fenek

pouště a polopouště

Potrava - Fenek

především malí savci (hlodavci), také ptačí i plazí vejce a hmyz

Rozměry - Fenek

délka celkem 35-41 cm, z toho ocas 18-30 cm hmotnost 135-200 g, rozpětí asi 40 cm

Rozmnožování - Fenek

Samice je březí asi 51 den, poté rodí 3-4 mláďata. Vyhrabává pro ně hlubokou noru v písku

Zajímavost - Fenek

Fenek je skvěle přizpůsoben životu v poušti. Má krycí zbarvení, velké ušní boltce slouží jako výměník tepla. Je aktivní za soumraku a v noci, kdy jemným sluchem pátrá po kořisti. Chovatelsky je fenek poměrně náročný, protože vyžaduje suché prostředí a vhodnou náhradní potravu (cvrčky, moučné červy, malé hlodavce apod.).

Gepard (Acinonyx Jubatus) A - Cheetah N - Gepard

Třída - Gepard

savci

Řád - Gepard

šelmy

Čeleď - Gepard

kočkovité

Zeměpisné rozšíření - Gepard

Afrika, Asie

Biotop - Gepard

travnaté a křovinaté stepi

Potrava - Gepard

gazely a jiní menší a střední kopytníci, živá kořist

Rozměry - Gepard

délka těla 120-150 cm, délka ocasu 60-80 cm, výška v kohoutku 60-80 cm, hmotnost 28-65 kg

Rozmnožování - Gepard

Samice rodí po 90-95 dnech březosti 1-5 mláďat, která kojí 6 měsíců. Mláďata mají na hlavě a krku bělavou hřívu. Věk: asi 15 let.

Zajímavosti - Gepard

Na rozdíl od ostatních kočkovitých šelem se za svou kořistí neplíží, ale loví ji během - na krátkou vzdálenost dokáže vyvinout rychlost až 110 km/hod. K běhu je dobře přizpůsobený - jednak tvarem těla a neobyčejně pružnou páteří, jednak v dospělosti nemá zatažitelné drápy. Samci gepardů žijí samotářsky, o mláďata se stará jen samice.

Gibon lar (Hylobates lar) A - White-handed gibbon N - Lar

Třída - Gibon lar

savci

Řád - Gibon lar

primáti

Čeleď - Gibon lar

gibonovití

Zeměpisné rizšíření - Gibon lar

jihovýchodní Asie a Sundské ostrovy Asie

Biotop - Gibon lar

tropický deštný les

Potrava - Gibon lar

plody, listy

Rozměry - Gibon lar

délka těla 45-60 cm, ocas nemá, hmotnost 4-7 kg

Rozmnožování - Gibon lar

Samice je březí 7-7,5 měsíce a rodí 1 mládě. To se zpočátku drží pevně na břiše samice.

Věk - Gibon lar

v lidské péči i více než 25 let

Zajímavosti - Gibon lar

Je dokonale přizpůsobený k životu v korunách stromů, kde se pohybuje takzvanou brachiací - přeskakuje zavěšen za dlouhé paže. Jedním skokem překoná vzdálenost až 10 m. V případě potřeby přebíhá po větvích vzpřímeně a rovnováhu udržuje rozpaženými pažemi. Žije v malých rodinných skupinách a dospělí si označují teritorium zvláštním houkavým zpěvem.

Goral východní (Nemorrhaedus caudatus) A - Goral N - Goral

Třída - Goral východní

savci

Řád - Goral východní

sudokopytníci

Čeleď - Goral východní

turovití

Zeměpisné rozšíření - Goral východní

jihovýchodní Sibiř, Barma, Thajsko, Čína

Biotop - Goral východní

zalesněné horské svahy do 4000 m n. m.

Potrava - Goral východní

listy, tráva, plody

Rozměry - Goral východní

délka těla 95-130 cm, délka ocasu 45 cm, výška v kohoutku 50-75 cm, hmotnost 25-35 kg

Rozmnožování - Goral východní

Samice rodí po březost trvající 6,5 měsíce jedno mládě, které ji záhy následuje.

Zajímavosti - Goral východní

Samci žijí samotářsky, samice v malých stádech. Během říje (na podzim a začátkem zimy) svádějí samci souboje, při nichž se přetlačují čely. Je zařazen na listinu ohrožených druhů IUCN.

Gorila nížinná (Gorilla gorilla gorilla) A - Lowland gorilla N - Flachlandgorilla

Třída - Gorila nížinná

savci

Řád - Gorila nížinná

primáti

Čeleď - Gorila nížinná

lidoopovití

Zeměpisné rozšíření - Gorila nížinná

tropická Afrika

Biotop - Gorila nížinná

tropické deštné a mlžné lesy dp výšky 3800 m n. m.
tropický les, hory

Potrava - Gorila nížinná

takřka rostlinná - listy, větvičky, plody nejrůznějších rostlin, občas bezobratlí nebo ptačí vejce

Rozměry - Gorila nížinná

Gorila je největší lidoop - samci dorůstají výšky až 180 cm a hmotnosti až 250 kg, samice jsou menší.
Rozmnožování - Gorila nížinná
Samice je březí 251-296 dní, rodí jedno mládě, o které se stará až do věku 3 let. Gorilí samice pohlavně dospívají v 7., samci v 9.-10. roce.

Věk - Gorila nížinná

50-60 let

Zajímavosti - Gorila nížinná

Gorily se sdružují do malých rodinných tlup, které vede nejsilnější samec. Jeho poznávacím znakem je stříbřitě zbarvený hřbet. Případné soupeře nebo nepřátele zahání nejprve hrozbou – buší se plochou dlaní do hrudi, tluče klackem o zem, trhá a hází listí nebo ukazuje zuby. Území, které tlupy obývají, je velké 26-39 km2. Přesto za den ujdou za potravou jen několik stovek metrů. Často odpočívají i během dne a podobně jako v noci si budují hnízdo na zemi nebo nízko ve větvích.

Guanako (Lama guanicoe) A - Guanaco N - Guanaco

Třída - Guanako

savci

Řád - Guanako

sudokopytníci

Čeleď - Guanako

velbloudovití

Zeměpisné rozšíření - Guanako

Jižní Amerika od Peru po Ohňovou zemi

Biotop - Guanako

travnaté pláně i polopouště od nížin po 4800 m n. m.

Potrava - Guanako

tráva a další byliny, výhonky i listy keřů , části rostlin

Rozměry - Guanako

hmotnost 60-120 kg, délka těla 1,9-2,3 m, délka ocasu 24 cm, výška v kohoutku 1-1,2 m
Rozmnožování - Guanako
Samice je březí 342-368 dní, poté rodí v srpnu nebo v září 1 mládě, které váží 6-16 kg. Kojí ho 6-12 měsíců.

Věk - Guanako

v chovech téměř 30 let

Zajímavosti - Guanako

Guanako se sdružuje do nepočetných stád s volnou vnitřní strukturou. Samci spolu bojují o samice kopáním, kousáním a pliváním. Své území si vyznačují hromadami trusu, které mohou být vysoké téměř 2,5 m. Dovede běžet rychlostí 56 km/h a výborně šplhá. Je sice příbuzná s velbloudy, ale nemá hrb a našlapuje jen na prsty, nikoliv na celé chodidlo. Stejně jako oni je velice vytrvalá a nenáročná.

Hrabáč (Orycteropus afer) A - Aardwark N - Erdferkel

Třída - Hrabáč

savci

Řád - Hrabáč

hrabáči

Čeleď - Hrabáč

hrabáčovití

Zeměpisné rozšíření - Hrabáč

Afrika na jih od Sahary

Biotop - Hrabáč

savany a řídké lesy vyhledávání: listnatý a smíšený les, travnaté území

Potrava - Hrabáč

především všekazi

Rozměry - Hrabáč

délka těla 120-150 cm, délka ocasu 60-70 cm, výška v kohoutku 60-65 cm, hmotnost 50-80 kg

Rozmnožování - Hrabáč

Samice rodí do sedmiměsíční březosti 1 mládě.

Věk - Hrabáč

V zajetí se dožívají až 18 let.

Zajímavosti - Hrabáč

Hrabáči svými silnými drápy rozhrabují termití stavby a na dlouhý lepkavý jazyk, který mohou vysunout až na 30 cm, je nalepují. V zoo se krmí náhradní potravou - směsí moučných červů, mletého masa, tvarohu, rýže a dalších přísad.

Hroch obojživelný (Hippopotamus amphibius) A - Hippopotamus N - Flusspferd

Třída - Hroch obojživelný

savci

Řád - Hroch obojživelný

sudokopytníci

Čeleď - Hroch obojživelný

hrochovití

Zeměpisné rozšíření - Hroch obojživelný

Afrika jižně od Sahary

Biotop - Hroch obojživelný

výhradně v blízkosti dostatečně hluboké vody s bohatými břehovými porosty

Potrava - Hroch obojživelný

tráva a další byliny, vodní rostliny – denně spotřebuje až 60 kg

Rozměry - Hroch obojživelný

hmotnost 1000-4500 kg, délka těla 2,8-4,5 m, délka ocasu 35-50 cm, výška v kohoutku 1,3-1,7 m

Rozmnožování - Hroch obojživelný

Samice je březí 227-240 dní, poté rodí v srpnu nebo v září 1 mládě (výjimečně dvojčata), které váží 25-55 kg. Kojí ho pod vodou.

Věk - Hroch obojživelný

v chovech až kolem 50 let

Zajímavosti - Hroch obojživelný

Hroch je v mnoha ohledech přizpůsoben životu ve vodě. Dokáže se potopit na jedno nadechnutí na 10 minut i více, přičemž má uzavřené nozdry. Většinu dne tráví ve vodě, z níž mu vyčnívají nozdry, oči a uši, aby se nepřehříval. Večer a ráno vychází za pastvou, za jednu noc ujde i 10 km. Na slunci mu kůže snadno vysychá, proto v ní má četné žlázky, jejichž červenavý výměšek ho chrání. Po vyschnutí je hroší kůže tak tvrdá, že byla dříve používána k broušení diamantů. Samci v době říje svádějí souboje, při nichž si nejprve hrozí - otvírají široce tlamu s dlouhými kly. Když to nepomůže, útočí na soupeře, snaží se ho zasáhnout zuby a hlasitě řvou. Potyčky mohou končit i vážným zraněním. Teritorium si samci označují trusem, který pomocí ocasu rozmetávají na stromy nebo kameny.

Hutia-konga (hutie stromová) (Capromys pilorides) A - Hutia-conga N - Cuban hutia

Třída - Hutia-konga

savci

Řád - Hutia-konga

hlodavci

Čeleď - Hutia-konga

nutriovití

Zeměpisné rozšíření - Hutia-konga

Kuba a některé blízké ostrovy

Biotop - Hutia-konga

lesnaté oblasti

Potrava - Hutia-konga

listy, výhonky, plody, pupeny, drobní živočichové (hmyz apod.)

Rozměry - Hutia-konga

hmotnost 4-7 kg, délka těla 30-50 cm, ocas 15-30 cm

Rozmnožování - Hutia-konga

Samice je březí 110-140 dní a rodí nejčastěji dvě, ale až 6 mláďat. Jsou dobře vyvinutá a brzy po narození dovedou běhat a začínají šplhat.

Zajímavosti - Hutia-konga

Hutia-konga patří mezi dalších asi 12 druhů hutií, které obývají výhradně ostrovy v oblasti Karibiku, tedy Velké Antily a Bahamy. Původně žila téměř na celé Kubě, dnes jen v malé oblasti na jihozápadě. V důsledku lovu pro maso i úbytku lesů její počty silně poklesly. Dovede výborně šplhat a rychle běhat.

Hyena čabraková (Hyaena brunnea) A - Brown hyena N - Braune hyane

Třída - Hyena čabraková

savci

Řád - Hyena čabraková

šelmy

Čeleď - Hyena čabraková

hyenovití

Zeměpisné rozšíření - Hyena čabraková

Afrika

Biotop - Hyena čabraková

savany

Potrava - Hyena čabraková

převážně zdechliny, na pobřeží i ryby vyhledávání: živá kořist, zdechliny

Rozměry - Hyena čabraková

délka těla 110-130 cm, délka ocasu 20-25 cm, výška v kohoutku 65-85 cm, hmotnost 35-50 kg

Rozmnožování - Hyena čabraková

Samice rodí po 84-97 dnech březosti 1-5 mláďat, která kojí až 1 rok.

Věk - Hyena čabraková

V zajetí se dožívají až 13 let.

Zajímavosti - Hyena čabraková

Na hřbetě má chlupy dlouhé až 25 cm, které tvoří hřívu. Hyena ji při vzrušení vztyčuje. Je zařazena na listinu ohrožených a vymírajících druhů zvířat IUCN.

Hyrare (Tayra, kuna brazilská) (Eira barbara) A - Tayra N - Tayra

Třída - Hyrare

savci

Řád - Hyrare

šelmy

Čeleď - Hyrare

kunovité

Zeměpisné rozšíření - Hyrare

od Mexika po severní Argentinu, ostrov Trinidad

Biotop - Hyrare

různé typy lesů do výšky 2400 m n. m., plantáže

Potrava - Hyrare

Je všežravá - dává přednost malým savcům, živí sde i plody a bezobratlými, ráda si pochutná na včelích plástvích.

Rozměry - Hyrare

délka těla 60-70 cm, délka ocasu 35-45 cm, hmotnost 4-5 kg

Rozmnožování - Hyrare

Samice je březí 63-70 dní, a rodí 2-4 mláďata, která kojí až 3 měsíce.

Zajímavosti - Hyrare

Dlouhým huňatým ocasem a tvarem hlavy se podobá kunám, ale celkovým vzhledem ani způsobem pohybu nezapře svou bližší příbuznost s grizony. Nedá se říci, že by byla nějak úzce vázána na lesy nebo naopak na travnaté plochy. Jako všechny lasicovité šelmy je značně přizpůsobivá a doupě si buduje jak ve stromových dutinách, tak v hustém podrostu nebo ve skalní puklině. Velmi obratně šplhá po stromech, kde také často loví malé drápkaté opice, zatímco na zemi pátrá po hlodavcích (poradí si i s plachým a hbitým agutim) či dokonce plazech, především leguánech. Jídelníček si doplňuje plody. Za potravou se vydává převážně za soumraku. Pokud ale obývá místa s dostatkem podrostu, v němž se může ukrýt, pak je aktivní i ve dne. Když se slunce dorazí od světlejší srsti na hlavě, zazáří jako ze zlata. Samice tairy je pečlivá matka, která svá bezmocná mláďata kojí až tři měsíce a ještě poté je nějakou dobu hlídá. V pražské zoo chováme tairy poprvé v historii. Pár těchto půvabných a mírných šelem k nám přišel z Guayany.

Jaguár (Panthera onca) A - Jaguar N - Jaguar

Třída - Jaguár

savci

Řád - Jaguár

šelmy

Čeleď - Jaguár

kočkovití

Zeměpisné rozšíření - Jaguár

Jižní a Střední Amerika

Biotop - Jaguár

tropické lesy a křovinaté pampy kolem řek a jezer

Potrava - Jaguár

savci do velikosti tapíra, i krokodýli, ryby

Rozměry - Jaguár

délka těla 110-180 cm, délka ocasu 45-55 cm, výška v kohoutku 64-76 cm, hmotnost 60-120 kg

Rozmnožování - Jaguár

Samice je březí 93-105 dní a rodí 1-4 mláďata, o která pečuje sama.

Věk - Jaguár

15-20 let

Zajímavosti - Jaguár

Je největší kočkovitou šelmou v Jižní Americe. Výborně šplhá po stromech a plave. Typická je jeho kresba srsti s tmavými rozetami a 1-2 tečkami ve vnitřním dvůrku. Někteří jedinci mají nadměrné množství melaninu v srsti, takže vypadají celí černí. Je zařazen na listinu ohrožených druhů IUCN.

Jaguarundi (Herpailurus yagouarondi) A - Jaguarundi N - Jaguarundi

Třída - Jaguarundi

savci

Řád - Jaguarundi

šelmy

Čeleď - Jaguarundi

kočkovití

Zeměpisné rozšíření - Jaguarundi

jižní a Střední Amerika

Biotop - Jaguarundi

různé typy lesů, křoviny

Potrava - Jaguarundi

malí obratlovci, plody

Rozměry - Jaguarundi

délka těla 51-78 cm, délka ocasu 28-60 cm, výška v kohoutku 34 cm, hmotnost 2,5-9 kg

Rozmnožování - Jaguarundi

Samice je březí 63-75 dní a rodí 1-4 mláďata.

Věk - Jaguarundi

15 let

Zajímavosti - Jaguarundi

Vyskytuje se ve dvou barevných fázích - zlatohnědé a šedočerné. Výborně šplhá, ale potravu hledá spíš na zemi.

Jelen lyrorohý (Panolia eldi thamin) A - Thamin (Burmese deer) N - Thamin Hirsch

Třída - Jelen lyrorohý

savci

Řád - Jelen lyrorohý

sudokopytníci

Čeleď - Jelen lyrorohý

jelenovití

Zeměpisné rozšíření - Jelen lyrorohý

Asie

Biotop - Jelen lyrorohý

travnaté oblasti v okolí řek

Potrava - Jelen lyrorohý

tráva, vzácně listy stromů

Rozměry - Jelen lyrorohý

délka těla 150-180 cm, délka ocasu 22-25 cm, výška v kohoutku 107-115 cm, hmotnost 80-150 kg

Rozmnožování - Jelen lyrorohý

Po 7,5 měsíci březosti rodí samice 1, vzácně 2 mláďata, která kojí 4-6 měsíců.

Zajímavosti - Jelen lyrorohý

Podél velkých řek na Barmě žije posledních 2000-3000 kusů, proto je zařazen do Červené knihy IUCN.

Jelen milu (Elaphurus davidianus) A - Pere David´s deer N - Milu

Třída - Jelen milu

savci

Řád - Jelen milu

sudokopytníci

Čeleď - Jelen milu

jelenovití

Zeměpisné rozšíření - Jelen milu

původně východní Čína, dnes pouze v rezervaci Dafeng, kam byl vysazen z evropských chovů

Biotop - Jelen milu

bažinaté lesy

Potrava - Jelen milu

tráva, kůra i listy keřů a stromů vyhledávání: části rostlin

Rozměry - Jelen milu

hmotnost 100-300 kg, délka těla 1,9-2,1 m, délka ocasu 25-65 cm, výška v kohoutku 1-1,3 m

Rozmnožování - Jelen milu

Samice je březí 250-288 dní, poté rodí 1-2 mláďata.

Věk - Jelen milu

v chovech i více než 15 let

Zajímavosti - Jelen milu

K jeho typickým znakům patří dlouhý ocas a nápadné předoční žlázy. Má zvláštní tvar parohů, které se větví tzv. dichotomicky. Objevil ho v roce 1865 francouzský duchovní, páter Armand David. V seznamu IUCN je uveden v kategorii kriticky ohrožených druhů. V roce 1894 byli všichni jeleni v Číně vybiti, ale v té době žilo několik zvířat v Evropě. Ta dala základ dnešnímu chovu. V Číně je skupina asi 30 jedinců v rezervaci Dafeng (kam byli vysazeni z evropských chovů) přísně chráněná a chována oborovým způsobem, tedy pod dohledem. Do budoucna se počítá s dalšími rezervacemi, kam by se mohl jelen milu vrátit.

Ježura australská (Tachyglossus aculeatus) A - Short-beaked echidna N - Kurzschnabeligel

Třída - Ježura australská

savci

Řád - Ježura australská

ptakořitní

Čeleď - Ježura australská

ježurovití

Zeměpisné rozšíření - Ježura australská

Austrálie, Tasmánie, jih Nové Guineje

Biotop - Ježura australská

suchá stanoviště od lesostepi přes křovinaté oblasti po horské lesy

Potrava - Ježura australská

mravenci a všekazi (termiti)

Rozměry - Ježura australská

hmotnost 2,5-6 kg, délka těla 35-53 cm, ocas 9 cm

Rozmnožování - Ježura australská

Samice je březí 9-27 dní a pak snáší jedno vajíčko velké asi jako lískový oříšek. Vajíčko se hned dostává do dočasného vaku, kde se po asi 10-11 dnech líhne nedokonale vyvinuté mládě. Vak opouští ve věku 8 týdnů a zůstává v hnízdní jamce další 2-3 měsíce a samice ho přichází kojit.

Věk - Ježura australská

v chovech i více než 55 let

Zajímavosti - Ježura australská

Představuje jednoho z primitivních savců. Typická je protáhlá trubičkovitá tlama bez zubů, v níž je uložen dlouhý lepkavý jazyk. Silnými drápy rozhrabává mraveniště a termitiště a hmyz nalepuje na jazyk. Vychází v noci a řídí se citlivým čichem. Bodliny nejsou její jedinou obranou. Nestáčí se jako ježek, ale dokáže se pevně přitisknout k podkladu nebo se bleskově zahrabat. Ježury chovala pražská zoo od roku 1955 do roku 2004, kdy uhynula poslední.

Kaloň pobřežní (Pteropus hypomelanus) A - Variable flying fox N - Insel-Flugfuchs

Třída - Kaloň pobřežní

savci

Řád - Kaloň pobřežní

letouni

Čeleď - Kaloň pobřežní

kaloňovití

Zeměpisné rozšíření - Kaloň pobřežní

malé ostrovy v Indonésii

Biotop - Kaloň pobřežní

nížinné tropické lesy a plantáže

Potrava - Kaloň pobřežní

zralé plody

Rozměry - Kaloň pobřežní

délka těla 30 cm, hmotnost 0,2-0,5 kg

Rozmnožování - Kaloň pobřežní

Samice je březí 5 měsíců a rodí 1 mládě, které se zpočátku drží matce na hrudi

Zajímavosti - Kaloň pobřežní

Vyhýbá se větší souši, jako jsou velké ostrovy nebo pevnina. Žije v koloniích, je aktivní za soumraku a v noci.

Kapybara (Hydrochaeris hydrochaeris) A - Water pig (capybara) N - Wasserschwein

Třída - Kapybara

savci

Řád - Kapybara

hlodavci

Čeleď - Kapybara

kapybarovití

Zeměpisné rozšíření - Kapybara

Celý kontinent s výjimkou hor, pouští a tropických lesů

Biotop - Kapybara

vždy okolí stojatých vod a bažiny

Potrava - Kapybara

tráva, vodní rostliny, kůra a výhonky

Rozměry - Kapybara

délka těla 1-1,3 m, ocas nemá, výška v kohoutku 50 cm, hmotnost 27-79 kg

Rozmnožování - Kapybara

Samice je březí 149-156 dní a rodí 1-8 dobře vyvinutých mláďat.

Věk - Kapybara

8-12 let

Zajímavosti - Kapybara

Je to největší hlodavec na světě. Výborně plave, dokáže se potopit na jedno nadechnutí až na 10 minut. Ve vodě probíhá i páření.

Kiang (Equus (hemionus)holdereri) A - Kiang N - Kiang

Třída - Kiang
savci
Řád - Kiang
lichokopytníci
Čeleď - Kiang
koňovití
Zeměpisné rozšíření - Kiang
Střední Asie
Biotop - Kiang
náhorní stepi a polopouště až do 4800 m n. m
Potrava - Kiang
traviny, části všech stepních rostlin
části rostlin
Rozměry - Kiang
Výška v kohoutku 150 cm, hmotnost 350-500 kg, je největším z divokých druhů oslů.
Rozmnožování - Kiang
Po 11-12 měsících březosti rodí klisna jedno mládě.
Zajímavosti - Kiang
Kiang patří mezi vzácné a kriticky ohrožené druhy, chová ho pouze osm zoologických zahrad na světě v celkovém počtu asi 50 kusů. Ve volné přírodě žije již jen ve třech čínských provinciích a na dvou malých územích v Indii. Sdružuje se do nepočetných stád vedených dospělým samcem. V případě ohrožení se brání kousáním a kopáním zadníma nohama.

Klokan Bennettův (Wallabia rufogrisea frutica) A - Bennett´s red-necked wallaby N - Bennettkänguruh

Třída - Klokan Bennettův

savci

Řád - Klokan Bennettův

vačnatci

Čeleď - Klokan Bennettův

klokanovití

Zeměpisné rozšíření - Klokan Bennettův

Tasmánie

Biotop - Klokan Bennettův

křoviny a blahovičníkové lesy

Potrava - Klokan Bennettův

části keřů, byliny i tráva

Rozměry - Klokan Bennettův

délka těla 66-92,5 cm, délka ocasu 62-88 cm, hmotnost 11-27 kg

Rozmnožování - Klokan Bennettův

Rozmnožuje se během celého roku, samice je březí 29-30 dní. Mládě po narození váží asi 1 g a do vaku se vrací do stáří 40 týdnů.

Věk - Klokan Bennettův

12-15 let

Zajímavosti - Klokan Bennettův

Jedná se o poddruh klokana rudokrkého. Je dosti otužilý a snáší nízké teploty díky husté srsti na celém těle i na ocase. Bývá chován i v parcích a oborách. Často vytváří albinotické jedince s bílou srstí a modrýma očima.

Klokan parma (Macropus parma) A - Parma kangaroo N - Parma Kanguruh

Třída - Klokan parma

savci

Řád - Klokan parma

vačnatci

Čeleď - Klokan parma

klokanovití

Zeměpisné rozšíření - Klokan parma

jihovýchodní Austrálie

Biotop - Klokan parma

tropické deštné lesy

Potrava - Klokan parma

části rostlin (listy, výhonky, plody apod.)

Rozměry - Klokan parma

Hmotnost 2,6-5,9 kg, délka těla 42,5-53 cm, délka ocasu 40,5-54,5 cm

Rozmnožování - Klokan parma

Samice je březí 33-36 dní, poté rodí jediné mládě.

Zajímavosti - Klokan parma

Jako u všech vačnatců má vak na břiše pouze samice. Mládě se rodí maličké a nedokonale vyvinuté. Samo vyšplhá do vaku, kde se přisaje ke struku. Ve vaku dokončuje vývoj asi 3 měsíce, ale do vaku se vrací i po jeho opuštění.

Klokan rudý (Macropus rufus) A - Red kangaroo N - Rotes Riesenkänguruh

Třída - Klokan rudý

savci

Řád - Klokan rudý

vačnatci

Čeleď - Klokan rudý

klokanovití

Zeměpisné rozšíření - Klokan rudý

Austrálie kromě jižního, východního a severního pobřeží

Biotop - Klokan rudý

stepní a řídce křovinaté nížiny, i zemědělská krajina

Potrava - Klokan rudý

různé části rostlin, plody

Rozměry - Klokan rudý

délka těla 0,8-1,6 m, délka ocasu 0,7-1,2 m, hmotnost 20-95 kg, samci jsou větší než samice a vztyčeni měří na výšku i více než 2 m.

Rozmnožování - Klokan rudý

Samice je březí 32-34 dny a pak rodí 1 mládě. Je velké asi 1,5-2 cm, velmi nedokonale vyvinuté. Vyšplhá se do vaku a tam se pevně přisaje ke struku, který mu v tlamičce zduří, takže nespadne ani při rychlém pohybu matky. Ve věku asi dvou měsíců začíná mládě vystrkovat hlavu, za další měsíc vak poprvé opustí. Při nebezpečí se však do něj vrací a ještě dlouho poté, kdy se do vaku nevejde, se snaží v něm ukrýt alespoň hlavu nebo se napít mateřského mléka.

Věk - Klokan rudý

25-30 let

Zajímavost - Klokan rudý

Klokan rudý dostal jméno podle zbarvení samců, kteří jsou rezaví. Samice a mláďata mívají spíše šedavou barvu srsti. Žijí ve skupinách, aktivní jsou především ráno a večer. Rádi se ochlazují v mělké vodě nebo tak, že si olizují předloktí. Při pohybu v klidu hopsají klokani po všech čtyřech, při útěku skáčou po zadních a rovnováhu udržují ocasem. Vyskočí až do výšky 3 m a do dálky 10 m, rychlostí téměř 50 km/h.

Klokánek králíkovitý (Bettongia penicillata) A - Brush-tailed bettong N - Būrstenkänguruh

Třída - Klokánek králíkovitý

savci

Řád - Klokánek králíkovitý

vačnatci

Čeleď - Klokánek králíkovitý

klokánkovití

Zeměpisné rozšíření - Klokánek králíkovitý

malé území na jihozápadě a Austrálie

Biotop - Klokánek králíkovitý

křovinaté oblasti

Potrava - Klokánek králíkovitý

semena, listy a další části rostlin, houby, hmyz

Rozměry - Klokánek králíkovitý

délka těla 30-38 cm, délka ocasu 29-36 cm, hmotnost 1,1-1,6 kg

Rozmnožování - Klokánek králíkovitý

Samice je březí 21 den, rodí 1 mládě, které váží asi 1 gram. Ve vaku zůtává tři měsíce a pak obývá s matkou společné hnízdo, dokud vak neopustí další mládě.

Věk - Klokánek králíkovitý

4-6 let

Zajímavosti - Klokánek králíkovitý

Výborně skáče i šplhá. Je kriticky ohrožený, kdysi žil v lesích na celém jihu Austrálie.

Komba ušatá (Galago senegalensis) A - Senegal bushbaby N - Senegal-galago

Třída - Komba ušatá

savci

Řád - Komba ušatá

primáti

Čeleď - Komba ušatá

kombovití

Zeměpisné rozšířen - Komba ušatá

Afrika od Senegalu po Tanzánii

Biotop - Komba ušatá

křovinaté savany, řídké lesy

Potrava - Komba ušatá

Živí se jednak nejrůznějším hmyzem a jeho larvami, pavouky i dalšími bezobratlými. Nemalý podíl na jídelníčku má míza kapinic (akácií).

Rozměry - Komba ušatá

délka těla 14-21 cm, délka ocasu 20-30 cm, hmotnost 150-300 g

Rozmnožování - Komba ušatá

Samice je březí 120-126 dní a rodí 1-3 mláďata, a to dvakrát ročně. Mláďata jsou nejprve v hnízdě na stromě nebo v keři, už za 10 dní ho však opouštějí.

Věk - Komba ušatá

V přírodě zřejmě kolem 10 let, v chovech až 17 roků.

Zajímavosti - Komba ušatá

Komby žijí v malých samičích skupinách s mláďaty. Dospělí samci jsou samotáři. Je noční, den přespává v husté spleti větví. Své území si komby značkují močí, kterou nanášejí na tlapky. V případě nebezpečí prchají velkými skoky, přičemž se odrazí všemi čtyřmi a huňatým ocasem kormidlují.

Koza domácí kamerunská (Capra hircus) A - Cameroon goat N - Kamerun-Ziege

Třída - Koza domácí kamerunská

savci

Řád - Koza domácí kamerunská

sudokopytníci

Čeleď - Koza domácí kamerunská

turovití

Zeměpisné rozšíření - Koza domácí kamerunská

Afrika od obratníku Raka po obratník Kozoroha

Biotop - Koza domácí kamerunská

pastviny

Potrava - Koza domácí kamerunská

výhonky, tráva, listy

Rozměry - Koza domácí kamerunská

délka těla 80-90 cm, délka ocasu 10-12 cm, výška v kohoutku 40-50 cm, hmotnost 25-30 kg

Rozmnožování - Koza domácí kamerunská

Samice rodí 1-3 mláďata, která jsou velmi dobře vyvinutá.

Zajímavosti - Koza domácí kamerunská

Samec se od samice liší celkově větší velikostí a mohutnějšími rohy. Koza obratně šplhá po nízkých stromech i po skálách. Jedná se o starobylé plemeno,, které se vyskytuje na jižním okraji areálu rozšíření kozy domácí.

Kozorožec kavkazský (Capra caucasica) A - West-Caucasian Ibex N - Westkaukasischer Steinbock

Třída - Kozorožec kavkazský

savci

Řád - Kozorožec kavkazský

sudokopytníci

Čeleď - Kozorožec kavkazský

turovití

Zeměpisné rozšíření - Kozorožec kavkazský

pohoří Kavkaz

Biotop - Kozorožec kavkazský

souvislé horské masivy

Potrava - Kozorožec kavkazský

byliny, tráva, listy

Rozměry - Kozorožec kavkazský

délka těla 1,3-1,4 m, délka ocasu 12-15 cm, výška v kohoutku 60-85 cm, hmotnost 50-120 kg

Rozmnožování - Kozorožec kavkazský

Samice je březí 147-180 dní a rodí 1-2 mláďata, obvykle v květnu nebo v červnu.
Věk - Kozorožec kavkazský
12-18 (20) let

Zajímavosti - Kozorožec kavkazský

Kozorožci výborně šplhají po strmých skálách, kde se udrží díky typicky tvarovaným kopytům. Ta mají ostrý a pružný okraj a mírně prohloubenou nášlapnou plochu. Po došlápnutí působí jako přísavka. Samci mají oproti samicím delší a silnější rohy, obloujkovitě zahnuté nad hřbet a s výraznými vruby na přední straně.

Křeček velký (Hypogeomys antimena) A - GIANT JUMPING RAT (VOTSOTSA) N - VOTSOTSA

Třída - Křeček velký

savci

Řád - Křeček velký

hlodavci

Čeleď - Křeček velký

křečkovití

Zeměpisné rozšíření - Křeček velký

Madagaskar

Biotop - Křeček velký

suché opadavé lesy s písčitou půdou

Potrava - Křeček velký

semena, spadané plody, kůra stromů

Rozměry - Křeček velký

délka těla 30-35 cm, délka ocasu 20-25 cm, hmotnost 1,2 kg

Rozmnožování - Křeček velký

Ví se velmi málo, rodí 1-2 mládata.

Zajímavosti - Křeček velký

Několik křečků obývá podzemní systém přibližně šesti doupat, většinou žijí v rodinách. Obvykle běhají po čtyřech, ale dokážou skákat po zadních nohou jako klokani. Křečci velcí jsou velmi ohroženi kácením lesů na Madagaskaru.

Kulan (Equus hemionus kulan) A - Kulan (Asiatic wild ass) N - Kulan (Halbesel)

Třída - Kulan

savci

Řád - Kulan

lichokopytníci

Čeleď - Kulan

oslovití

Zeměpisné rozšíření - Kulan

malé území na jihu Střední Asie

Biotop - Kulan

suché biotopy - poušť a polopoušť, travnaté území

Potrava - Kulan

tvrdá tráva, byliny, výhonky a listy keřů

Rozměry - Kulan

délka těla 2-2,5 m, délka ocasu 20-40 cm, výška v kohoutku 1-1,4 m, hmotnost 200-260 kg

Rozmnožování - Kulan

Samice rodí po březosti trvající 11 měsíců jedno mládě, které je velké a záhy je schopné následovat matku.

Věk - Kulan

asi 20 let

Zajímavosti - Kulan

Kulan patří mezi asijské osly, kteří jsou oproti africkým větší a pískově zbarvení.

Kůň Převalského (Equus przewalskii) A - Przewalski´s horse N - Przewalski Pferd

Třída - Kůň Převalského

savci

Řád - Kůň Převalského

lichokopytníci

Čeleď - Kůň Převalského

koňovití

Zeměpisné rozšíření - Kůň Převalského

dříve Střední Asie, dnes už v přírodě nežije

Biotop - Kůň Převalského

stepi a polopouště

Rozměry - Kůň Převalského

délka těla 2-2,2 m, výška v kohoutku 1,25-1,45 m, hmotnost 250-320 kg

Rozmnožování - Kůň Převalského

Klisna po 11 měsících březosti rodí jedno mládě, které saje 6-7 měsíců

Věk - Kůň Převalského

více než 35 let

Zajímavosti - Kůň Převalského

Je jediným dnes žijícím druhem divokého koně, ve volné přírodě byl vyhuben v 60. letech 20. století. Pražská zoo vede od roku 1959 celosvětovou plemennou knihu. Je zařazen na listinu ohrožených druhů zvířat IUCN.

Kuna rybářská (Martes pennanti) A - Fisher N - Fischermarder

Třída - Kuna rybářská

savci

Řád - Kuna rybářská

šelmy

Čeleď - Kuna rybářská

kunovití

Zeměpisné rozšíření - Kuna rybářská

sever Severní Ameriky až Kalifornie

Biotop - Kuna rybářská

lesy všech typů kromě tropických

Potrava - Kuna rybářská

Loví hlavně hlodavce od urzonů, zajíců a veverek po myši, nepohrdne ani zdechlinami a plody či výhonky rostlin.

Rozměry - Kuna rybářská

délka 79-103 cm, ocas 30-42 cm hmotnost 1,4-8,2 kg

Rozmnožování - Kuna rybářská

Doba březosti je 11-12 měsíců, z toho 9-10 měsíců utajené březosti, kdy se vajíčko nevyvíjí. Samice rodí 1-5 mláďat, která kojí asi 3-4 měsíce. Jsou ukrytá v hnízdě ve skalní puklině nebo v dutém stromě.

Zajímavosti - Kuna rybářská

České jméno si zaslouží hlavně díky tomu, že skvěle plave, ryby však nijak často neloví. Stejně dobře také šplhá.

Kuskus pozemní (Strigocuscus gymnotis) A - Ground cuscus N - Gleichfarb-kuskus

Třída - Kuskus pozemní

savci

Řád - Kuskus pozemní

vačnatci

Čeleď - Kuskus pozemní

kuskusovití

Zeměpisné rozšíření - Kuskus pozemní

Nová Guinea

Potrava - Kuskus pozemní

převážně různé části rostlin - plody, listy, výhonky, výjimečně menší živočichové

Rozměry - Kuskus pozemní

délka těla 31-52 cm, délka ocasu 24-39 cm, hmotnost 1,5-4,8 kg

Rozmnožování - Kuskus pozemní

Samice je březí asi 19 dní a poté rodí 1 mládě, které tráví ve vaku namířeném dopředu asi 100 dní.

Zajímavosti - Kuskus pozemní

Umí sice šplhat, ale většinu života tráví na zemi. Zde si také buduje hnízdo na spaní. Na stromy se uchyluje v případě nebezpečí a pak rychle šplhá pomocí ovíjivého ocasu. Je aktivní v noci.
Všem, kteří chtějí vidět tyto zvířata na vlastní oči doporučujeme návštěvu ZOO Praha.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2017 eMagazíny.CZ s.r.o.