Sebepoškozování je závažnou poruchou

Na první pohled nejsou lidé trpící sebepoškozováním ničím nápadní. Časem si možná všimnete pečlivě skrývaných zranění na různých částech těla. Nikdo jim neublížil, rány si způsobili sami.Těžko se dá pochopit jednání těchto lidí, ale je nutné jim pomoci.
Ruce řezající se žiletkou do zápěstí
Chápání lidského těla a vztah k němu je ovlivňován kulturou společnosti, v níž žijeme a právě společenské normy rozhodují o tom, které zásahy na lidském těle jsou přijatelné (např. tetování nebo piercing) a které již mají charakter sebepoškozování v patologickém slova smyslu.

Sebepoškozování (self-harm, self-injury, self-wounding)

Sebepoškozování je termín, který je nejčastěji spojován s vědomým, záměrným a často opakovaným sebepoškozováním (sebezraňováním) bez vědomé suicidální (sebevražedné) motivace.
Při sebepoškozování dochází k narušení tělesné integrity. Nejčastěji jde o řezná poranění kůže, předloktí, zápěstí, hřbetů rukou i vyřezávání znaků do kůže. K sebepoškození bývají používány ostré předměty, např. žiletka, sklo, případně nůž. Další formou sebepoškození je popálení cigaretou, svíčkou nebo zapalovačem. Nejčastěji uváděným motivem bývá pocit vzteku na sebe samého, pocit zbytečnosti, nenávistí k vlastnímu tělu, úleva od napětí, někdy přání zemřít. Sebepoškozování je považováno za jeden ze znaků narušené osobnosti a může se stát i návykovou poruchou.

Předávkování léky

Představuje neindikované, nepřiměřené nebo nadměrné užití dávky léků bez zřetelného sebevražedného úmyslu. Předávkování léky bývá často opakované.

Syndrom záměrného sebepoškozování

Syndrom širšího pojetí sebepoškozujícího chování, které nepatří mezi sebevražedné pokusy a zahrnuje sebepoškozování jako patologický projev u poruch osobnosti nebo u pacientů s poruchami příjmu potravy a pacientů závislých na návykových látkách.

Syndrom pořezávaného zápěstí

Syndrom má charakter sebepoškozování, v němž dominuje pořezávání, nejčastěji na zápěstí a předloktí, které nemá vědomý sebevražedný motiv. Afektivní projevy, které provázejí sebepořezávání, mají dynamiku a průběh. Pacienti trpící syndromem pořezávaného zápěstí prožívají při pořezávání tenzi a dysforii. Sebepořezání tak vede k úlevě a pacienti jednání opakují.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies