Senná rýma

Blíží se jaro a pro nemalé proceno lidí začíná období kýchání, smrkání a slz v očích. Jde o alergiky, kteří každoročně bojují s tzv. sennou rýmou. Co to vlastně je senná rýma a jak proti ní bojovat?
Zahrada plná kvetoucích  stromů
Jedná se o alergii na pyly. Projevuje se silným podrážděním očí, nosu, svěděním a pálením v krku, silným vodnatým výtokem nebo naopak ucpáním nosu, které brání dýchání. Často se u senné rýmy setkáváme se záchvaty kýchání, někdy i kašle. Mohou se objevit i vyrážky. Jako komplikace hrozí dočasná ztráta čichu, chuti, zánět vedlejších nosních dutin nebo astma.

Senná rýma se projevuje několika příznaky, ale jak poznáte, že trpíte právě jí a nikoli jen běžným typem rýmy?

  • Bez testů si být jistí nikdy nemůžete, ale příznaky tady jsou. Senná rýma přichází brzy po kontaktu nosní sliznice s pyly. Začíná zpravidla šimráním v nose, záchvatovitým kýcháním a vodnatou silnou rýmou. Překrvují se spojivky, čímž začínají pálit a slzet oči.
  • Sennou rýmu často provázejí stavy únavy, plnosti v hlavě, zrychlení srdečního tepu a objevit se může i třesavka.
  • Senná rýma není léčitelná, lékaři však dokážou její projevy zmírnit. Víte-li, že sennou rýmou trpíte, neváhejte a nechte si předepsat léky. Ty potom disciplinovaně polykejte celou pylovou sezonu.
  • Pocítíte-li první příznaky senné rýmy dříve, než stačíte navštívit lékaře, nezoufejte. V lékárně najdete rychlou pomoc. Některé kapky a spreje působí téměř okamžitě a jejich účinek vydrží i několik hodin.
  • Fyzicky otužované tělo se s alergií umí lépe vyrovnat. Rozhodně tedy sportujte a věnujte se různým fyzickým aktivitám. Ale dejte si pozor a pro jistotu zvolte místo, kde s dráždícími látkami přijdete co nejméně do kontaktu.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies