Šerm - umění čestného boje

Zatímco členové scénického šermu jezdí po hradech a zámcích, kde předvádějí historické bojovné scénky, sportovního šermíři zastupují naši zemi na mezinárodních soutěžích. Šermu se kdysi mohli učit jen urození muži. Jak je tomu dnes?
Dva muži šermují

Šerm – co to je?

Slovo šerm pochází z německého "schermen", což znamená potýkání se se zbraní. Podstatou šermu je boj dvou stejně vyzbrojených soupeřů. Cílem je zasáhnout soupeře aniž by byl zasažen.

Šerm a jeho průběh

Každé šermířské utkání začíná a končí šermířským pozdravem. Pak soupeři zaujmou tzv. střeh, kdy pravá noha vykročí vpřed. Výpadem útočí na soupeře. Ruka se zbraní je pokrčena, při výpadu ji šermíř napne. Důležitá je rychlost šermíře. Pokud je rychlejší než reakce soupeře, je na dobré cestě. Šermíř se vyhýbá útokům soupeře krokem zpět. Vítězí ten, kdo zasáhne soupeře dříve.

Šerm a jeho historie

Šerm je středověký způsob boje. Mezi vybavení každého šermíře patřil meč, štít a brnění. Šermu se učili hlavně urození muži. Zbraň i brnění byli tehdy velmi těžké a odlehčovalo se časem. Měnila se i podoba zbraně, od bojových mečů, kordů a seker až k dnešním symbolickým zbraním (tj. tzv. fleret, kord a šavle). V 16. století bylo v Evropě založeno mnoho šermířských škol, které stanovily pravidla boje. Po zavedení střelných zbraní se stal šerm více zábavou než bojovým uměním.

Sportovní šerm

Ve sportovním šermu se bojuje fleretem, kordem (bodná zbran) a šavlí (sečná zbraň). Bojují jednotlivci nebo a čtyřčlenná družstva. Bojuje se čtyři minuty a vyhrává ten šermíř, který docílí rychleji pěti zásahů. Postupně spolu bojují vyhrávající šermíři a vylučovací metodou se pak ukáže úplný vítěz.

Český šermířský svaz

je členem Mezinárodní federace šermu (FIE) a její členové zastupují naši zemi na mezinárodních hrách. V současnosti má Český šermířský svaz 1 200 členů a sdružuje 36 šermířských oddílů. Mezi členy patří např. USK Praha, Lokomotiva Karlovy Vary, Šerm Ostrava a další.

Šerm a soutěže

Už více než osmdesát let se každý rok koná Mistrovství ČR v šermu. Každoročně se koná i Mistrovství světa. Šermovat mohou muži i ženy, dospělí i děti od 10 let. Šerm je také součástí sportovních disciplín na Olympijských hrách.

Historický šerm

je napodobováním dobových šermířských praktik. V České republice je mnoho šermířských škol, které se věnují tomuto druhu bojového umění.

Scénický šerm

Členové scénického šermu jezdí po hradech a zámcích, kde předvádějí historické bojovné scénky.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies