Sexuální apetence v životě

Slovo apetence znamená chuť, touhu, potřebu. Sexuální apetence je výraz pro touhu po sexu. Chuť na milování se nedá vynutit, to víme všichni. Pokud ale máte pocit, že s vašim apetitem není něco v pořádku, zkuste odhalit příčiny.
Modré pilulky
Nejdříve si uvědomte, že sex neznamená pouze prostou soulož. Nekoitální techniky, mazlení, hlazení a různé způsoby dráždění jsou nepostradatelnou součástí celého aktu.

Sexuální apetence – norma neexistuje

Statistiky udávají, jak často průměrný obyvatel naší republiky souloží a jak dlouho mu to trvá. O skutečné chuti na sex se ale moc nedozvíme. Můžeme se shodnout jedině na tom, že tato norma je individuální záležitostí. Hrají zde roli faktory vrozené, hormonální, osobnostní. Poruchou můžeme nazvat jen okamžik, kdy má člověk v delším období výrazně nižší chuť na sex než mívá obvykle.

Sexuální apetit – důvody poklesu

Často může být důvodem ztráty chuti onemocnění, ať už fyzické nebo duševní. Když budete mít potíže s depresí nebo slinivkou, těžko budete toužit po sexu. Dalším z důvodů bývá frustrující životní situace – vztahy v rodině, problémy s dětmi, partnerem, úmrtí apod. Na sexuální touhu mívají také vliv léky – např. psychofarmaka. Touha klesá také u žen, které při styku nedosahují orgasmu.

Sexuální apetence – zamilovanost versus láska

Je také rozdíl ve stádiu vztahu, který s partnerem prožíváte. Zamilovanost provází sexuální fascinace, tento stav je provázen vysokou sexuální touhou. Láska je stav hlubší, více podobný přátelství, s menším množstvím sexu a erotiky. Partneři se musí vyrovnat s faktem, že jejich apetit se průběhem let někdy razantně sníží.

Sexuální apetit – mužská a ženská sexualita

Mužská sexualita je více o výkonu, se sklonem k pravidelnosti v pohlavním vybití. Ženská sexualita často reaguje na přechod mezi zamilovaností a láskou snížením chuti na milování. Velkou roli hraje u mužů vysoká hladina testosteronu, která velmi podporuje jejich touhu. Pokud máte jiný apetit než partner, nemlčte o tom.

Sexuální apetence – komunikace

Rozhovor na toto téma bývá často u partnerů problém. Nemluvení na toto téma znamená pro sexuálně aktivnějšího velké obavy – už se jí to se mnou nelíbí? Pasivnější zase trpí úzkostí a strachem, co bude dál. Potřeba sexu není přímo úměrná lásce a blokovaná komunikace často působí ve vztahu nevratné problémy.

Sexuální apetit – období bez sexu

Další kapitolou je období ženy, které tráví v těhotenství, po porodu, na mateřské dovolené. Po porodu mnohé ženy ztrácí chuť na milování, často i v období po šestinedělí. Kromě únavy je žena hodně orientovaná na miminko. Partnerovy potřeby jdou logicky stranou. Žena v tomto období vyžaduje spíš citovou podporu – objímání, pohlazení, muž bývá zklamán z dlouhé doby bez sexu.

Sexuální apetence – nátlak

Nejhorší reakcí muže je nátlak. Jemné výčitky, zlost, podrážděnost, vyhledávání náhradního objektu zájmu až po vynucování silou. Ženy se do sexu nutí a to ještě snižuje jejich chuť. Nejhorší jsou rozhodnutí typu: Tak já to vydržím, překousnu, bude to rychle, pár dnů bude klid. Nemilujte se, pokud opravdu nechcete. Toto počínání vede jen cestou dolů.

Sexuální apetit – absolutní ztráta chuti

Fáze nucení postupem času vede k úplné ztrátě chuti na sex. Krize sexuální vede k nevratné krizi v celém vztahu.

Sexuální apetence – terapie

Snažte se porozumět tomu, co se stalo. Nedělejte z pasivnějšího partnera pacienta. Je důležité rozebrat celý sexuální život páru od počátku a uvědomit si všechny změny a faktory, které dvojice nemohla ovlivnit. Tato fáze nese většinou alespoň částečnou úlevu. K tomuto kroku však potřebujete zkušeného sexuologa. Dohoda – doporučuje se přenechat sexuální aktivitu na méně aktivním. Je třeba, aby si prožil opravdový sexuální život tak, jak sám chce. Bývá to většinou jediná perspektiva vztahu. Toto období trvá dlouho, ale cílem by měl být rovnovážný vztah mezi potřebami obou. Stav třeba nebude ideální, ale přijatelný pro oba.

Nedostatek sexuální touhy bývá zaměňován za nedostatek dobré vůle. Což je jednou ze základních chyb. Nepodléhejte partnerovi, řiďte se výhradně vlastními pocity.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies