Jarní dieta
Nejdůležitější je pro naše tělo v jarním období vitamín C, který posiluje imunitní systém a přispívá k rychlejšímu spalování tuků, zároveň tak snadno předejdeme nepříjemné jarní únavě. Konzumujte potraviny s vyšším obsahem vlákniny, nenasycených mastných kyselin a kvalitních rostlinných bílkovin.
V období jara není dobré zatěžovat organismus hutnými a těžko stravitelnými jídly. V jídelníčku by měly být převážně lehké a nízkotučné pokrmy jako kuřecí maso, ryby, luštěniny a zelenina. Pravidelný pitný režim podpořte bylinnými čaji.
Letní dieta
Léto je nejvhodnější dobou k zahájení diety, snažte se jíst pouze stravu bohatou na sacharidy a omezit příjem tuků na minimum. Konzumujte co nejvíce ovoce a zeleniny, kterých je v létě dostatečný výběr. Příjem tekutin by se měl pohybovat okolo 2,5 litru za den. Vyhněte se sladkým nápojům, pijte raději neslazenou vodu a nebo bylinkové čaje.
Podzimní dieta
Podzim je obdobím zvýšené aktivity plic a tlustého střeva, proto je vhodné konzumovat zejména tepelně upravené pokrmy s pikantnější příchutí. V tomto období konzumujte více pokrmů z masa (nejlépe kuřecí, krůtí, králičí), jako příloha je vhodná rýže doplněná houbami a nebo pikantním kořením (například zázvor, bobkový list, nové koření, tymián, cibule, česnek atd.).
Zimní dieta
Zimní období je pro naše tělo nejrizikovějším obdobím, zejména co se diety týče. Tělo si tvoří tukové zásoby aby přečkalo zimu. V zimě je nejvhodnější konzumovat potraviny, které se doporučují při redukční dietě (kuřecí maso, ryby, vláknina, zelenina, šunka, ovoce, jogurty, …atd.). Jako přílohu k pokrmům doporučujeme rýži, pohanku a také jáhly.
Diskuze