Silice anýzu proti virům a bakteriím

Kdo není teď nachlazený a nebo nemá ve svém okolí někoho koho zrovna nesklátila rýma, kašel nebo dokonce angína, ať se přihlásí. Moc vás jistě nebude. Počasí virům i bakteriím přeje a dostávají nás jednoho po druhém, pokud tedy nepatříte mezi šťastlivce se super imunitou. Chcete nachlazení předejít? Vsaďte na anýz, zaručeně zabere!

Pytle s kořením

Jedna z nejstarších léčivek

Ano, anýz neboli Bedrovník anýzový je bylinka používaná už od nepaměti. Již ve Starověkém Egyptě, Řecku i Říme hojně účinky anýzu využívali. Egypťané odhalili účinek anýzu coby afrodiziaka. V Říme dokonce anýzu připisovali zázračné schopnosti. Později jej hojně začala využívat anglická smetánka, pochutnávali si na kandovaných semenech anýzu, aby po bohatých hostinách neměli potíže s trávením. U nás se už dlouhou dobu v lidovém léčitelství používá k léčbě neplodnosti a pro věčné mládí.

Účinné silice

Anýz má velmi příjemné aroma, za kterou je zodpovědná účinná látka anetol. Anetol je obsažen v silicích, které se získávají z jader anýzu a právě tyto silice jsou velmi účinné v boji proti nejrůznějším zdravotním potížím. Blahodárný účinek má anýz na funkci trávicího traktu a jak je známo, pokud máme v pořádku střeva, funguje také imunita, která je zde ukryta.  Anýzové silice mají silný bakteriostatický účinek, takže si  s bakteriemi poradí. Umějí také tělo zbavit hlenů a podporují činnost endokrinních žláz a to všech, stimuluje tedy také hormonální systém a i dnes se doporučuje jako podpůrný prostředek při léčbě neplodnosti, při poruchách menstruace a v období menopauzy.

Anýz ocení také maminky miminek, protože zatočí s nadýmáním. Proto jsou silice obsaženy také v dětských čajích. To znamená, že i nám dospělákům anýz s nadýmáním  a křečemi v břiše pomůže.

A konečně se dostáváme k nachlazení a dýchacím cestám. V období chřipek nebo pokud vás často trápí angíny je anýz ideálním společníkem. Nemusíte jej do sebe dostávat pouze ve formě čajů. Jestliže vás škrábe v krku a máte ucpaný noc, dejte pár kapek anýzového oleje do aromalampy a uvidíte, že se budete cítit lépe. Anýz působí antisepticky také v případě bronchitid. V neposlední řadě odstraňuje zápach z úst.

A nakonec anýz je velice vhodný pro osoby, které trpí nespavostí. Stačí poldy anýzu zalít horkou vodou, nechat asi deset minut louhovat a po pár doušcích budete připraveni ke spánku.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies