Skialpinismus - lyžování a horolezectví v jednom

Skialpinismus je sportovní disciplína, která kombinuje sjezdové lyžování s alpinismem. A i když zatím není tolik populární jako třeba snowboarding či sjezdové lyžování, nepochybuje se o tom, že o něm do budoucna hodně uslyšíme...

Lidé v lyžařském oblečení stojící na zasněženém kopci

Co skialpinismus vůbec je?

I když pro mnohé je skialpinismus zcela novým slovem, není těžké si z názvu odvodit, že se jedná o dvě disciplíny, kterými jsou lyžování a horolezectví.

Jde o pohyb ve volném horském či vysokohorském prostředí na speciálních lyžích, které umožňují stoupání.

Historie skialpinismu

Skialpinismus se vyvinul koncem 20. století v Alpách. Nejprve si horolezci na túry nosili lyže, aby si ulehčili nástup. Postupně však mezi nimi zdomácnělo vysokohorské lyžování. Po překonání sedel, začali alpští horolezci vystupovat s lyžemi i na samotné vrcholy a na přelomu století byla překročena hranice 4000 metrů.

Vybavení pro skialpinismus

Vybavení pro skialpinismus spočívá především v lyžích, botách a vázání. Lyže jsou kratší než pro klasické sjezdové lyžování, většinou mají délku 170 – 190 centimetrů. Skialpinistické boty jsou něco mezi horolezeckými botami a klasickými lyžařskými přeskáči. Ovšem nejsou tak vysoké a mají pryžovou podrážku, jelikož musí umožnit bezpečnou chůzi. Vázání pro skialpinismus je také speciální a umožňuje několik způsobů spojení s botou.

Pro stoupání se ve skialpinismu používají tzv. tulení pásy, které zabraňují podklouznutí lyže dozadu. Vyrábí se ze syntetických materiálů a lepí se na skluznici lyže speciálním lepidlem.

Další, ne moc důležitou, součástí vybavení pro skialpinismus, jsou hůlky. Dají se použít i klasické sjezdařské, ale většinou se používají 2 až 3 dílné teleskopické, které se jednoduše mohou upevnit na batoh a umožní nastavit optimální délku pro stoupání i sjezd.

To, jestli bude potřeba i lano, ledovcové skoby, vývrtky a další horolezecký materiál, závisí jen na náročnosti plánované túry.

Rozdělení skialpinismu

Výškový skialpinismus

U výškového skialpinismu se vyžaduje absolvování sjezdu v průběhu jednoho dne. Hodnotí se jak rychlost, tak i míra bezpečnosti, se kterou se sjezd zdolá.

Skiextrémy

Skiextrémy se mohou zařadit mezi adrenalinové sporty. Sjezdy u této disciplíny musí být dlouhé minimálně 250 metrů a jejich sklon musí přesahovat 40 stupňů.

Skialpinistické závody

Skialpinistické závody se jezdí už od roku 1933. Postupem času se staly tradičním setkáním nejlepších skialpinistů světa a devátý ročník byl roku 1975 oficiálně vyhlášen jako první Mistrovství světa.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies