Školní batohy a aktovky - co nosit na zádech?

Aktovky neboli školní batohy patří mezi stěžejní věci, které pořizují rodiče školákům. Na trhu je mnoho druhů batohů, tašek a aktovek, ale přesto se vyplatí pečlivě vybírat. Jak si počínat při výběru?

Chlapec s čepicí a zeleným šátkem

Školní batohy a aktovky – co je na trhu

Zvolit správný školní batoh mezi všemi propracovanými školními taškami a batohy představuje určitý problém. Design školních tašek odpovídá žádaným moderním trendům, a tak se prvňáčci těší kolekci batohů z produkce Disney apod. Výběr podle potisku a barevnosti by se neměl stát hlavním vodítkem.

Školní batohy a aktovky – aktovku, nebo studentský batoh?

Jiný druh školní tašky asi budou volit rodiče malých školáků a jiný budou volit starší studenti. Starší studenti volí převážně sportovní či školní batohy, které odpovídají módním trendům a mají vícero využití. Mladším dětem se obvykle pořizuje aktovka, která je k nošení školních pomůcek přímo uzpůsobená. Vybírejte vždy podle věku dítěte. Zvažujete-li možnost dát či nedát dítě do školky, čtěte zde.

Školní batohy a aktovky – aktovka pro nejmenší

Batoh pro malé děti není vhodný, protože je nepřehledný a nepřispívá správnému formování páteře. Právě vzhledem k formování páteře je nezbytné pro žáčky první a druhé třídy volit aktovku s anatomickým tvarováním zad a s nastavitelnými popruhy. Postupem času však dávají děti přednost batohům. Pro mladší děti by se měly ale vybírat školní batohy (nikoliv sportovní), které minimalizují zdravotní rizika špatného vývoje. Sportovní batohy zádům moc neprospívají.

Školní batohy a aktovky – nejsme tak bohatí…

Znáte slogan: „Nejsme tak bohatí, abychom si mohli kupovat levné věci?” Při pořizování školních batohů a aktovek to platí rovněž. Levné tašky, které koupíte na tržišti mohou být nedostačující a nebezpečné, proto je lepší se jim zcela vyhnout. Navíc jejich životnost nebude mít dlouhého trvání, a tak se vám nakonec mohou prodražit.

Školní batohy a aktovky – pečlivě vybírejte

Školní taška by měla projít nezávislými zkouškami a testy, které zaručují bezpečnost výrobku. Levné aktovky jsou obvykle vyrobeny z nekvalitních materiálů a mohou dítěti uškodit. Při výběru se musíte řídit rovněž vkusem dítěte, protože jinak tašku nebude chtít nosit. Rozhoduje se vaše starší dítě mezi vysokou a vyšší odbornou školou? Jako správný rodič musíte umět poradit. Dávejte ale spíše na nadčasový design, který není tolik ovlivněn módními trendy. V každém případě se dítě musí naučit nosit školní tašku na obou ramenech, jinak by ani sebelepší výrobek nepomohl.

Školní batohy a aktovky – na co dávat při výběru pozor

  • Základem jsou anatomicky tvarovaná záda s dostatečným polstrováním, která nezpůsobují deformace páteře.
  • Aktovka by měla být co nejlehčí.
  • Aktovka či batoh by neměla mít ostré hrany a odpadávající kovové části.
  • Aktovka musí mít bezpečnostní prvky pro dobrou viditelnost dítěte – reflexní odrazky, nášivky, pruhy.
  • Popruhy by měly být vyztužené, nastavitelné a dostatečně široké.
  • Povrch by měl být voděodolný, omyvatelný, popřípadě by se měl dát vyprat.
  • Aktovka by měla mít vyztužené dno, dostatek přihrádek a kapes a další příslušenství jako: pevné poutko na zavěšení, prostor pro jmenovku, oddělené části na sešity a učebnice apod.
  • Držátko pro uchopení tašky by mělo být dostatečně pevné a prostorné.

Kupte vašemu dítěti kvalitní batohy na Topgal a ochraňte tak jeho záda.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies