Skořicovník cejlonský

Skořicovník cejlonský (Cinnamomum zeylanicum) , používáme běžně v domácí kuchyni jako koření. Kůra skořicovníku cejlonského má velký vliv na zlepšení trávení a látkové výměny.

Skořicová kůra

Skořicovník cejlonský - Cinnamomum zeylanicum

Kůra skořicovníku cejlonského je běžně užívané koření (skořice). Nejznámější jsou 2 druhy skořicovníků, z nichž se sklízí kůra: skořicovník cejlonský (Cinnamomum zeylanicum) a skořicovník čínský (Cinnamomum cassia). Cejlonský skořicovník je kvalitnější, jeho kůra vytváří charakteristické plody - trubice.

Lidové názvy skořicovníku cejlonského

Skořicovníku se také říká cinamon, čínské dřevo, skořice, skořice ceylonská, skořice pravá, skořicové dřevo, strom skořicový a trubičky.

Sběr a sušení

Nezralé dužnaté plody skořicovníku cejlonského mají velmi příjemnou vůni. Sbírají se těsné po odkvětu, a suší se rychle na přímém slunci nebo při umělých teplotách do 40°C. Také sklízíme pruty skořicovníku. Sklizené pruty se očistí a potom se kůra sloupne. Pruhy sloupnuté kůry se balí do svazků a nechají se až dva dny sušit na slunci. Po uschnutí se oba okraje charakteristicky svinují dovnitř a vznikají charakteristické tvary - dvojtrubky.

Účinné látky skořicovníku cejlonského

Skořicovník obsahuje až 2% silice, sacharidy, sliz, třísloviny a beta-sitosterol.

Použití

V léčitelství se používá skořicový olej, tinktura i sirup. Kůra je silným desinfekčním prostředkem, zlepšuje tráveni, odstraňuje nadýmání, působí protiprůjmově, podporuje chuť k jídlu a zlepšuje látkovou výměnu. Účinně působí při regeneraci sil po úrazech a těžkých chorobách.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies