Skrytá nebezpečí při létání

Létání. Někdo to miluje a někdo nesnáší. Co jinému způsobuje příjemný adrenalin, druhému nepříjemné úzkostné stavy. Věděli jste, že se létání může na lidském organismu silně projevit?

paluba letadla

Nejen změny časových pásem, tlaku a nebo turbulence dovedou s lidským tělem pořádně zamávat. Jestliže letíte více hodin, trpíte na oteklá chodidla nebo máte kardiovaskulární potíže, může pro vás létání být nebezpečné a měli byste to konzultovat s lékařem. Nepříjemný až nebezpečný let může pro vás být, jestliže trpíte onemocněním plic, jste po úrazu, operaci nebo máte akutní zánět nosohltanu. Hlavně lidé s čerstvou zlomeninou by si let měli rozmyslet. Kvůli přetlaku v kabině se může stát, že vám končetina v sádře oteče. Ženy v pokročilém stádiu těhotenství by se létání také měly vyvarovat.


Změny tlaku mohou způsobit bolesti a zhoršit zdravotní problémy

Vzlet a přistávání je nejnáročnější fáze letu. Dochází při ní ke změnám tlaku v kabině. Příznakem je zalehnutí uší nebo pobolívání hlavy. Na zalehlé uši pomůže žvýkačka nebo zívání. Dále také může dojít k nadýmání, zácpě a nebo křečím v dutině břišní. Také klouby mohou trpět v důsledku zvýšeného tlaku v kabině. Tekutiny a plyny ve vašem oběhovém systému a samotných kloubech mohou zhoustnout. Pokud trpíte revmatoidní artritidou, mohou se vaše problémy po delším letu zhoršit.

Chřipka po příletu na dovolenou?

Nebyli byste první ani poslední, koho na dovolené po příletu dostihla chřipka nebo nachlazení. V letadle se můžete snadno nachladit, jelikož je asi polovina vzduchu v letadle recirkulována. Váš imunitní systém je tak vystaven všem bakteriím a virům nacházejících se v letadle.

 

letadlo

Únava a pocit žízně?

Věděli jste, že vaše tělo může ztratit až 1,5 litru vody během  tříhodinového letu? Může za to nízká vlhkost vzduchu v letadle a to způsobí vysušení pokožky, nosohltanu a také slinných žláz. Celková dehydratace způsobí pocitovou únavu a ta následně vede až ke ztrátě soustředění.


Zmatené biologické hodiny

Jistě víte, že máme v těle zakódované biologické hodiny, které moc dobře ví, kdy je čas na spánek. Při dálkových letech se projevuje tzv. jet lag - nemoc ze změny časového pásma. Naše tělo je zvyklé na střídání dne a noci. Přes noc produkuje hormon melatonin, ale přes den je jeho tvorba potlačena slunečním zářením, které dopadá na sítnici oka. Jeho sekrece napomáhá kvalitnímu spánku. Kdo letí na východ, muže mít potíže večer usnout a ráno vstát. Lidé letící na západ, pociťují ospalost již v brzkých večerních hodinách a také ráno se budí velmi brzy.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies