Skryté příčiny neplodnosti

Že plodnost negativně ovlivňuje kouření, alkohol, špatná životospráva a obezita všechny dobře víme. Existují ale i skryté příčiny, o kterých běžně nepřemýšlíme.

Žena ležící na posteli a držící těhotenský test

Věk - po třicítce se šance na otěhotnění snižují

Čím dál tím více žen se věnuje prvořadně vzdělání a kariéře a díky tomu těhotenství odkládá a pro dítě se mnohdy rozhodne až po třicátém roku věku. Jenže po třicítce začíná produkce vajíček rychle slábnout a u desetiny žen selhává činnost vaječníků úplně.

Podvýživa

Trend štíhlosti má neblahý vliv nejen na ženskou psychiku, ale i na její zdraví. Podvyživeným ženám může vynechávat menstruace, stejně tak o ni mohou úplně přijít. Pokud se jim podaří otěhotnět, nemusí plod donosit, pokud jej donosí, dítě má často díky nízké porodní váze slabší imunitní systém.

Jak na tom jste, můžete snadno zjistit díky výpočtu Body Mass Indexu, což je hmotnost v kg děleno výška v metrech na druhou (např. 55 : 1,68). Máte-li BMI nižší než 18,5, vaše šance na otěhotnění se rapidně snižují. Zvýšit své šance přitom můžete už při pouhých třech kilogramech navíc!

Poruchy štítné žlázy

Také poruchy štítné žlázy negativně ovlivňují plodnost. Sama přitom ani nemusíte zpozorovat, že nějaké potíže se štítnou žlázou máte. Symptomy mohou být velmi nenápadné – od menší výkonnosti a snížené schopnosti koncentrace, zácpy, vypadávání vlasů snížené odolnosti vůči chladu (při snížené funkci štítné žlázy) až po nespavost, nervozitu, bušení srdce, častého pocitu žízně, přecitlivělost na světlo (při zvýšené funkci). Více v článku ZDE.

Psychika

Příběhů, kdy žena otěhotněla až poté, co se naděje na otěhotnění úplně vzdala, je celá hromada. A je to logické. Jestliže se neustále trápíte tím, že nemůžete otěhotnět, vaše tělo je v napětí a uvolňuje stresové hormony. A organismus zaplavený stresem přece nemůže dopustit, aby byl v takto zatíženém, pro dítě nezdravém prostředí, počat nový život!

Nespoléhejte na lékaře – zdraví máte v rukou především vy!

Existují sice pokrokové metody léčby, které mohou mít vysokou účinnost, nejsou ale zadarmo. Stejně tak umělé oplodnění vám zpočátku hradí pojišťovna, další pokusy si už ale platíte sami. Umělé oplodnění bývá úspěšné maximálně z dvaceti procent. To nejlepší, co můžete pro otěhotnění udělat, je žít zdravě neustále, ne až tehdy, kdy se pro dítě rozhodnete. Pak už mnohdy bývá pozdě.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies