Smrt - čas na slzy

Víme, že jednou to přijít musí, že smrt patří k životu. I přesto odchod blízkého člověka navždy zůstane situací, na kterou nikdy nemůžeme být zcela připraveni...!

Dva lidé s dítětem na pláži

Setkání s člověkem, kterému někdo umřel, míváme často obavy. Víme, že se sluší vyjádřit soustrast, chtěli bychom potěšit, dát novou naději, ale jen těžko hledáme ta správná slova.

Ideální recept na to, jak si počínat neexistuje, o to horší je vysvětlení tragické události dětem. Úplně nejdůležitější je nebránit se slzám a ostatním projevům emocí a vše jim logicky vysvětlit, nic nenalhávat. Děti jsou mnohdy silnější než si myslíme.

Musíme brát na vědomí věk dítěte, rozměr jeho vnímání, prostředí v jakém je vychováváno. Není chybou brát s sebou děti na pohřeb – samozřejmě jen ty, které již jsou schopné pochopit, co se stalo. I ony měly jistě zemřelého rády a mají právo na důstojné rozloučení. Rituál pohřbu pro ně není traumatizující záležitostí, naopak jim pomůže celý proces pochopit a vyrovnat se se ztrátou.

Smrt člověka bude vždycky patřit k nejnáročnějším životním situacím, naproti tomu i tato zkušenost může mít pozitivní rozměr. Pokud se s ní dokážete vyrovnat, dokáží to i Vaše děti. Nezapomeňte, že jste pro děti vzorem a pokud to posílí Vás, může jim to pomoci v celém jejich dalším pohledu na život a řešení složitých životních situací.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies