Snář - co znamenají sny?

Určitě ho někde na půdě ještě máte - snář po babičce. Možná i vy v něm občas listujete a hledáte vysvětlení vašich snů. Jak vidí symboliku snů psychologové? Mají sny opravdu takový význam, jaký se jim přikládá?
Spící žena v černých šatech

Snář - co znamenají sny?

Interpretací snů se zabývají i někteří psychologové. Co říká o snech francouzská psycholožka Jeanine Solotareff?

Jak můžeme definovat sen?

Do snů se přenášejí každodenní nevyřešené problémy. Vyjadřují způsob, jak jsme tu kterou událost prožili.

Jak interpretovat symboly, které se objeví ve snu?

V prvé řadě je nutné si uvědomit, co to je symbol. Je to podobnost mezi objektem vnějšího světa a objektem vnitřního světa. Např. sní-li někdo o hadovi, pravděpodobně se v jeho psychice objevují prvky připisované chování těchto zvířat.

Existují „klíče“ ke snům?

Ne! Každý symbol může mít kladný, nebo záporný význam. Tvrdit, že sen o černé kočce znamená smrt, je zavádějící. Při analýze snu musíme vzít v úvahu celý jeho kontext.

Když se nějaký sen často opakuje, znamená to něco?

Sny, které se podobají od začátku až do konce, jsou hodně vzácné. Naproti tomu se ve snech mohou objevovat varianty téže situace. To znamená, že dotyčný dosud nenalezl řešení svého problému a tak jako ve skutečném životě se točí v kruhu. Mnohem častější je narazit na úplně odlišné lidi, kteří mají stejné sny.

Co si myslet o varovných snech?

Neexistují. Znamená to, že díky snu můžeme předvídat budoucí události? To je absurdní. Kde by tyto budoucí události byly v našem podvědomí zapsány? Myšlenka varovných snů vyplývá z naší pověrčivosti a víry. Naproti tomu existují sny předvídavé, do kterých se promítají naše přání, která bychom chtěli prožít.

Můžou sny ovlivnit náš život nebo osobnost?

Může se to stát. Ale spíš je to obráceně - je to naše osobnost a naše vůle, která ovlivňuje sny. Po konzultaci s psychologem se stává, že sklíčený člověk bez chuti do života začne mít dynamické sny plné naděje.

Klíče k některým symbolům

Voda

Symbolizuje vše, co vyvěrá z pramene, očišťuje a osvěžuje. V naší psychice je to očišťující pravda, která nám dovoluje nahlédnout naše omyly a dává nám možnost se od nich alespoň dočasně osvobodit.

Oheň

Také očistný živel. Pálíme to, čeho se chceme zbavit. Ale oheň může i ničit. V záporném významu znamená výstřelek, přehánění neuspokojených přání.

Pes

Je symbolem věrnosti, ale může vyjadřovat i podřízenost. Podle kontextu může také symbolizovat zvrácenou sexualitu.

Kůň

Ukazuje na prudkou dravost našich přání, protože se rodí jako nepoddajné zvíře. Musí proto být zkrocen. V pozitivním významu symbolizuje ovládání našich tužeb. V řecké mytologii se vyskytuje kentaur, člověk - kůň, vláčený svými přehnanými touhami.

Had

Ve velmi širokém významu zastupuje marnost. Toto plazící se zvíře je symbolem marnosti a beznaděje, která nás sráží k zemi bez možnosti povznést se a vyvolává v nás stravující pocit viny. Beznaděj je těžce uchopitelná, stejně jako had mizející v trávě. Ale vítězství nad pocitem beznaděje je možné - to ukazuje i příklad Persea, řeckého hrdiny, který vyhrál nad medúzou.

Pták

V záporném významu symbolizuje představivost a fantazii, která mizí, protože nemá oporu v realitě. Hlava Vyjadřuje duchaplnost, vtip. Ale hlava bez vlasů, které symbolizují vnitřní sílu, ukazuje na slabého ducha.

Noha

Symbolizuje kroky - opatření, která jsme podnikli nebo podnikneme. Chodidlo Symbol duše a elánu. Čelo Ukazuje na odvahu.

Mořská modř

Symbolizuje hloubku, neboť musíme sestoupit do hlubin svého nitra, abychom rozpoznali problémy a omyly, které nám berou chuť do života. V negativním významu je možné ponořit se do temných hloubek podvědomí a utopit se v nich, což znamená pokračovat ve svých omylech a snažit se je omlouvat.

Žlutá

Barva slunce, tedy jasnosti a rozumu, ale může vyjadřovat i sužující beznaděj.

Zelená

Představuje barvu přírody a dobrého psychického zdraví. Současně může reprezentovat i zelenou barvu jedu: ducha otráveného nespravedlností, hněvem a úzkostí.

Červená

Barva životního entuziazmu, uspokojení tělesných potřeb.

Svět - zajímavosti:

Nejzáhadnější místa naší planety

Je člověk opravdu originál?

Rancho - čaj, který vás udrží v bdělosti a soustředění

Test: řídíte se rozumem nebo citem?

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.0 Počet: 3 Nejlepší: 4 Nejhorší: 1

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies