Socha Svobody - symbol přátelství a pomoci

Socha Svobody, anglicky Statue of Liberty, je symbolem nejen New Yorku, ale celé Ameriky. Symbolizuje přátelství a pomoc, kterou poskytla Francie americkým osadníkům v boji za nezávislost… A když už tam budete, vyjděte si všech 354 schodů po svých.
Socha Svobody držící pochodeň

Historie Sochy Svobody

Socha Svobody byla zkonstruována v Paříži, kde také byla 4. července 1884 předána velvyslanci Ameriky, jako dar francouzského národa Američanům.


Zpočátku sochař Frédéric Auguste Bartholdi navrhl malý model z hlíny, který měl velikost dospělého člověka. Další model byl vysoký tři metry. Třetí model Sochy Svobody byl navržen tak, aby byl 4x menší než je socha ve skutečnosti. Čtvrtý a poslední model se začal vyrábět ve skutečné velikosti a podle něj byla socha odlita z mědi.


Modelem tváře Sochy Svobody byla Isabella Eugenie Boyerová, vdova po světově známém výrobci šicích strojů Issaku Singerovi.


Jakmile byla Socha Svobody předána americkému velvyslanci, ihned se rozložila na části, které byly do New Yorku dopraveny na francouzské lodi. V newyorském přístavu se sestavovala necelé dva roky.

New York pro vášnivé cestovatele

Během století, které uběhlo od darování Sochy Svobody, došlo k jejímu značnému poškození. Díky veřejným sbírkám však byla zrekonstruována a v roce 1984 byla zapsána na seznam památek UNESCO.

 

Popis Sochy Svobody

Socha Svobody měří 46 metrů a spolu s 47 metrovým podstavcem se tyčí do výšky 93 metrů nad zemí. Její hmotnost je 250 tun.

Další parametry sochy svobody:

  • Obvod sochy: 10,6 metrů
  • Šířka úst: 91 centimetrů
  • Délka nosu: 1,37 metrů
  • Výška pochodně: 12,8 metrů
  • Délka ukazováčku: 2,4 metrů

Koruna Sochy Svobody má sedm paprsků a symbolizuje svobodu, kterou má vyzařovat do sedmi kontinentů. V levé ruce sochy jsou desky představující vyhlášení nezávislosti s nápisem JULY IV MDCCLXXVI. U nohou sochy pak leží rozťatá pouta tyranie.

Socha Svobody pro veřejnost

Socha Svobody je přístupná veřejnosti a patří mezi nejnavštěvovanější památky USA. Expozice, která je v interiéru podstavce vás seznámí s historií a vývojem stavby.


Do Sochy Svobody se dá vstoupit výtahem, který je na vrcholu podstavce nebo pěšky po 354 schodech od vstupu až do koruny. Pochodeň je pro veřejnost nepřístupná, ale i tak Socha Svobody nabízí nádherný výhled na panorama New Yorku.

Rada na závěr

Co takhle udělat něco pro své zdraví. I Socha Svobody nabízí trochu pohybu. Vykašlete se na výtah a vyjděte si všech 354 schodů. Vždyť chůze je tak zdravá. Spálíte pěkných pár kalorií a zlepšíte si svou kondici.

A při návratu domů si můžete New York připomenout na výstavě mrakodrapů.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies