Sociální fobie

Sociální fobie je strach z přítomnosti ostatních lidí. Postižení se bojí situací, kdy by mohli být kriticky hodnoceni za své bojácné chování a proto se snaží takovým situacím vyhnout. Mají strach ze zesměšnění nebo ztrapnění.
Muž se ženou sedící na lavičce daleko od sebe

Sociální fobie - co to je

Sociální fobie je nepřiměřený až chorobný strach z přítomnosti ostatních lidí. Může se týkat specifických situací nebo veškerých kontaktů s jinými lidmi. Postižení se obávají mluvit na veřejnosti, mají strach ze zvídavých a upřených pohledů. Mohou se bát chůze po frekventovaných chodnících, z nákupů v plných obchodech, z používání veřejných záchodků, z telefonování apod. V těchto případech sociální fobie omezuje celkovou kvalitu života. Tím, že se postižení vyhýbají kontaktu s lidmi, dochází také k problémům v mezilidských vztazích. Strach z lidí může vést až k úplné sociální izolaci.

Sociální fobie a tělesné projevy

Strach se projevuje tělesnými příznaky jako např. červenání, pocit sucha v ústech, návaly horka, pocení, bušení srdce, někdy také nucení na zvracení nebo průjem.

Sociální fobie - koho se týká?

Sociální fobie se vyskytuje u lidí všech věkových kategorií a společenských tříd. Často vzniká v období puberty, kdy se lidé nejvíce potýkají se svou stydlivostí, strachem z oslovení člověkem druhého pohlaví, z první schůzky apod. Lidé se sociální fobií jsou nejisté a do sebe uzavřené osobnosti s komplexem méněcennosti. Velmi těžko snášejí kritiku.

Sociální fobie a léčba

V dnešní době trpí touto nemocí stále více lidí. Podle odborníků je to až deset procent lidí. Ne všichni však vyžadují lékařskou péči. Sociální fobie je léčena behaviorální psychoterapií ve skupinách. Součástí terapie je nácvik sociálních dovedností (oční kontakt, dovednost vést rozhovor, přijímat kritiku, asertivita). Léčený se postupně vystavuje situacím, kterým se původně vyhýbal. Důležitá je nejen pomoc lékaře, ale také podpora rodiny a přátel.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies