Solárium - je opravdu tak škodlivé?

Jedni ho zavrhují a ostatní na něj nedají dopustit. V dnešní době počet příznivců solárií významně poklesl a to i díky tomu, že ve skupině odpůrců je stále více lékařů a vědců, jenž poukazují na škodlivost umělého opalování. Jaké jsou tedy výhody a případné nevýhody solárií?

Solární přístroj na opalování

 

Solárium je místo, kde se vaše pokožka uměle opálí. Můžete se zde opálit vleže či vestoje. Čím více je vaše pokožka světlejší, tím méně času strávíte v soláriu. Než poprvé vstoupíte do solárka, zjistěte si, jestli je dostatečně kvalitní. Zaměřte svoji pozornost na frekvenci výměny trubic, o údržbu i o personál.

 

Výhody a nevýhody solárií

 

Je to určitá forma relaxace a prý světlo a sálání tepla zmírňuje depresi. Také se prý lépe zbavíte jarní únavy. Pravidelnou návštěvou solárií si vaše pokožka navykne na UV záření a tím se sníží riziko spálené pokožky při následném opalování na slunci. Opálení lidé vypadají živěji a působí zdravějším dojmem.

 

Nevýhodou je předčasné stárnutí pleti a pokožka se rychleji vysušuje. Také se vám rapidně zvýší procento pravděpodobnosti, že onemocníte rakovinou kůže. Vašim očím to také nijak neprospívá. Oči může později trápit šedý zákal, záněty spojivek či očních víček.

 

Základní pravidla před první návštěvou

 

Nejprve si promluvte s odborníky a zjistěte si, jaký typ kůže máte. Skupin je celkem šest a řadí se od jedničky směrem nahoru. Jednička označuje vysoce citlivou kůži, zatímco šestka patří k nejodolnějším. Před samotným opálením se zakazuje používat parfémy, deodoranty, make-up a také byste neměli užívat některé typy léků (antibiotika, antimykotika a jiné). Raději se poinformujte, které typy léků byste neměli užívat, neboť se díky nim kůže rychleji spálí.

 

Nezapomínejte si nasadit speciální brýle na oči. Tím, že je zavřete, si ničím nepomůžete. Je nutné dodržovat zvláštní péči o vaši pokožku. Používejte krémy, jenž vám pokožku ochrání a dodají ji potřebnou hydrataci. Samozřejmě nemůžete solárium navštěvovat pořád. Musíte dodržovat pauzy mezi jednotlivými kůrami. Solária by neměli navštěvovat lidé, kteří mají velký počet znamének nebo mají po těle čerstvé jizvy. Také platí zákaz pro osoby, kterým nebylo 18 let. A není vhodné ani pro těhotné ženy.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.3 Počet: 3 Nejlepší: 4 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies