Solné jeskyně - přinášejí Mrtvé moře

Solné jeskyně mají svou dlouholetou tradici, a proto se začínají budovat i u nás ve větších městech. Solné jeskyně využívají soli z Mrtvého moře pro účely regenerace a prevence zdraví. Za mořským mikroklimatem už nemusíte cestovat daleko.
Kousky krystalu

Solné jeskyně – přinášejí Mrtvé moře

Mrtvé moře je nejslanější místo na zemi. Nachází se na hranici mezi Izraelem a Jordánskem. Mrtvé moře je jedinečné především vysokým obsahem rozpuštěných solí – plných 33 %. Z nich polovinu tvoří chlorid hořečnatý, čtvrtinu chlorid sodný, osminu chlorid vápenatý. Zbytek tvoří uhličitan draselný (potaš), bromidy, zinek, železo a síra. Mrtvé moře rovněž obsahuje až 55 % minerálů.

Solné jeskyně – odkud se vzaly?

Mnohá odborná pracoviště a lázně výrazně rozšířily své bohaté léčebné prostředky o unikátní zařízení - mikroklimatické jódové solné jeskyně. Pobyt v jeskyni pozitivně působí na široké spektrum zdravotních problémů. Není náhodou, že mnozí renomovaní odborníci zdůrazňují, že léčivé vlastnosti solných jeskyní intuitivně využívali již naši prapředci (samotná Kleopatra využívala léčebné účinky solných jeskyní). Pomocí speciálních technologií se dají solné jeskyně realizovat i na povrchu ve vhodných prostorách. Mezi první vybudované jeskyně patří polská Vielička. U nás už najdete solné jeskyně ve větších městech např. – v Praze, v Brně, v Ostravě, v Plzni. Zvlášť oblíbené jeskyně jsou např. v Německu, Izraeli, Rusku a USA.

Solné jeskyně – jak jsou budovány?

Rozlišujeme dva typy jeskyní - vybudované z kamenné soli nebo z mořské soli. Mořská sůl je získávána z oblastí Mrtvého, Černého a Baltského moře. Největší účinek na lidský organismus mají jeskyně, které jsou vybudovány ze solných segmentů z Mrtvého moře (Jordánsko, Izrael). Vytěžená sůl je zpracována technologicky náročným způsobem - lisováním a ohřevem bez použití jakéhokoli pojiva (lepidla). Strop jeskyně je tvořen umělými krápníky. Podlaha jeskyně (vyhřívaná podlahovým vytápěním) je pokryta hrubou vrstvou krystalické soli. Celé prostředí je izolováno proti vlhku a vzniká tak hypoalergické a bakterií prosté prostředí. Jeskyně jsou navíc vybaveny germicidními lampami, které po každé 45 minutové kůře společně se zvláštním systémem větrání dokonale pročistí vzduch v jeskyni tak, že zde žádné bakterie nejsou schopny života.

Solné jeskyně – nemusíte až k moři

Nemáte čas nebo možnost vyrazit za přímořským klimatem? Nemusíte zoufat. Solná jeskyně vám mořské klima může nahradit. V jeskyni se nachází ideálně zionizované ovzduší. V ovzduší jeskyně vládne výjimečné mikroklima s jedinečnou bakteriologickou čistotou. Vzduch je nasycen mikročásticemi suché soli. Sůl použitá ke stavbě těchto jeskyní obsahuje kromě chloridu sodného i další, velmi důležité minerály a stopové prvky - jód, bróm, draslík, hořčík, vápník, železo, selen. Bylo prokázáno, že tyto prvky se v jeskyních uvolňují mnohem intenzivněji než ve volné přírodě. Podle provozovatelů těchto jeskyní 45 minutový pobyt odpovídá až třídennímu pobytu u moře.

Solné jeskyně – minerály a stopové prvky pro zdraví

  • Jód má pro člověka nezastupitelný význam. Jód je přítomný v hormonech štítné žlázy, která řídí různé procesy v organismu. Kontroluje psychický a fyzický rozvoj. Reguluje cirkulaci krve a posiluje svalstvo.
  • Vápník posiluje obranyschopnost našeho organismu, zpevňuje kosti, zvyšuje srážlivost krve a pomáhá snižovat krevní tlak.
  • Draslík snižuje krevní tlak, předchází srdečním chorobám, prokrvuje kůži, pomáhá vylučovat toxické látky z těla.
  • Sodík napomáhá při látkové výměně např. reguluje příjem cukru a aminokyselin. Magnézium ulevuje a snižuje nepříjemné bolesti při astmatu. Odbourává stavy po dlouhodobém vyčerpání a chrání také před srdečními chorobami.
  • Železo zvyšuje nízkou hladinu hemoglobinu (červených krvinek) a snižuje riziko infekce.
  • Brom snižuje krevní tlak, reguluje nervový systém.
  • Selen napomáhá překonat virová onemocnění.

Solné jeskyně – zlepšují zdraví

  • Pobyt v jeskyni je účinný při onemocnění dýchacích cest, astmatu, zánětech krku a nosohltanu, chronické rýmě, chřipce, angíně.
  • Vdechování mikročástic soli zlepšuje funkce sliznic, zklidňuje zápaly a otoky a výrazně vylepšuje buněčnou imunitu.
  • Jód, působí na zmírňování bolesti, zlepšuje prokrvení orgánů.
  • Zlepšuje se také látková výměna i spalování tuků.
  • Klima v jeskyni má také blahodárný vliv na srdečně-cévní onemocnění (vysoký krevní tlak, doléčení po infarktu myokardu atd.)
  • Účinky lze pozorovat také u nemocí trávícího traktu (vředy žaludku a dvanácterníku, Crohnova nemoc, nespecifický zápal tlustého střeva).
  • V jeskyních vybudovaných ze soli z Mrtvého moře byly zaznamenány vynikající výsledky při výskytu kožních onemocnění - alergie, atopický ekzém a jiné.
  • Stejně blahodárný efekt byl zjištěn při neurózách a psychickém stresu, vyčerpanosti, depresích, nemocech krevního oběhu apod.

Léčebné kúry tedy s plnou zodpovědností doporučují přední odborníci z řad pneumologů, alergologů, pediatrů, kožních a jiných lékařů.

Solné jeskyně – pohodlná relaxace

Pobyt v solné jeskyni, spojený s poslechem relaxační hudby (tichý šum moře, zpěv ptáků a jiná příjemná instrumentální hudba), je balzámem na naše nervy. Relaxační procedura probíhá 45 min na velmi pohodlných lehátkách, kdy dochází k postupnému zharmonizováni a zrelaxováni těla. Jeskyni vnímáte všemi smysly. Působí nejen svou vizuální stránkou, ale také ovládá váš čich - vnímáte vůně složené ze soli a dalších přírodních látek. Můžete si připadat jako v jiném světě při pozorování tlumeného světla, které prochází skrze solné kameny na zdech. Pohádkový interiér s jedinečným mikroklimatem má léčebný a uklidňující vliv na tělo i duši člověka.

Solné jeskyně pro každého

Pobyt v jeskyni je vhodný pro všechny věkové skupiny klientů, včetně dětí a těhotných žen. Solné jeskyně jsou vhodné při rekonvalescenci, při nejrůznějších zdravotních potížích. Jsou určeny pro všechny, kteří si chtějí udržet zdraví. Využití je také velmi významné pro sportovce, kteří po intenzivní zátěži potřebují dočerpat chybějící minerály. Osobám s nadměrnou činností štítné žlázy a onkologickým onemocněním se doporučuje konzultovat návštěvu Solné jeskyně s ošetřujícím lékařem. Solné jeskyně jsou jednou z originálních metod ve využití léčivé síly soli z Mrtvého moře s výrazně preventivními, léčebnými, regeneračními a relaxačními účinky.

Solné jeskyně – jak často je navštěvovat?

V případě zdravotních problémů odborníci doporučují absolvovat 10 až 15 návštěv. Ideální je rozložení těchto návštěv do 2 až 3 týdnů. Ideální je, pokud v prvním týdnu absolvujete 3 až 4 návštěvy.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies