Sourozenecké pořadí

Vliv sourozeneckého pořadí na sobě možná pozorujete také. Jako sestra mladších sourozenců budete mít ochranitelské sklony, jako jedináček jste jasný perfekcionista. Dělit se o lásku rodičů je pro děti těžký úděl, který ovlivňuje celý jejich život.
Smějící se děti na houpačce, v pozadí stojící muž

Sourozenecké pořadí a povahové vlastnosti

Hýčkaní jedináčci

Prvorozené děti bývají zodpovědné, samostatné a cílevědomé. Vědomí vlastní důležitosti je vede k rozmazlenosti, ale protože na ně rodiče kladou vysoké nároky, spějí často k perfekcionismu. Jedináčci jsou tvořiví a vyspělejší, dobře si rozumí i s dospělými.

Benjamínci

Nejmladší dítě mezi sourozenci bývá otevřené, zábavné, tvořivé a odvážné. Benjamínci se rádi předvádějí, bývají vychytralí a občas odmítají přijmout zodpovědnost za své činy.

Prvorozené děti

Pokud prvorozenému dítěti šlape na paty mladší dítě, snaží se všemožně vyniknout a má sklony k neuróze. Prvorození jsou si vědomi, že musí zastupovat vůdčí roli a snaží se být proto zodpovědní a samostatní.

Druhorozené děti

Druhorozené děti bývají přizpůsobivé, společenské a soutěživé. Umí vyjednávat a hledat kompromisy. Jsou méně náročné.

Prostřední děti

Také prostřední děti bývají skvělí vyjednavači. Dobře vycházejí se svými vrstevníky.

Žárlivost a sourozenecká rivalita

Nový sourozenec je pro dětskou duši příčinou velkých frustrací. A frustrovaní sourozenci si dokáží ze života udělat peklo! Pokud se druhorozenému dítěti věnujete až o 100% více než prvorozenému, vaše prvorozené dítě se bude cítit odstrčené a nemilované a může na svého sourozence začít žárlit. Nezřídka se stává, že miminku dělají starší sourozenci naschvály nebo se k němu vůbec nechtějí znát. Nezapomeňte se proto občas pomazlit také se svým starším dítětem!

Vliv sourozenecké žárlivosti v dospělosti

Čím jsou si děti věkově blíže, tím více si obvykle rozumí. To ale neplatí z hlediska žárlivosti. Pokud se dítě s žárlivostí nevyrovná, v dospělosti bývá egocentrické – žárlí na všechny kolem sebe a nesnese, když někdo věnuje pozornost někomu jinému.

Přístup rodičů k dětem

Nejen sourozenecké pořadí, ale i přístup rodičů ovlivňuje charakterový vývoj dítěte. Vyvarujte se upřednostňování jednoho dítěte jen proto, že jedno zlobí a druhé ne. Pokud budete každé přijímat jinak, také sourozenci se budou hůře přijímat navzájem a ještě hůře pak budou odstrčované děti vnímat sami sebe.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies