Spacáky - jak je vybírat

Spacák patří mezi výbavu nejen každého správného trempaře, ale jde využít i tehdy, když se objeví nečekaná návštěva apod. Spacák tedy nevyužíváme jen jednu sezónu, proto bychom měli uvážit jeho výběr.

Spacáky uvnitř stanu

Spacáky – jak je vybírat

Určitě je dobré popřemýšlet nad spacákem a jeho váhou, materiálem, nad tím, zda se hodí i do nižších teplot apod.

Spacáky – rozměry

Rozměry patří mezi základní prioritu volby spacáku. Mezi nejčastější velikost patří 220 cm. Tato velikost však nezaručuje, že se do ní vejdete, protože záleží na způsobu ušití a designu.

Spacáky – vnitřní materiály

  • Spacáky jsou vyráběny převážně z umělých vláken, ale je možné pořídit spacáky i z přírodních materiálů (peří, hedvábí).
  • Mezi umělá vlákna patří mikrovlákna a dutá vlákna. Jedná se o termoizolační materiály, které se hodí i do nejnáročnějších podmínek. Mezi jejich přednosti patří schopnost izolovat i při vysoké vzdušné vlhkosti.
  • Mikrovlákna jsou také tenčí, lehčí a dražší a více se lámou než dutá vlákna, která tak dříve ztrácejí svou tvarovou paměť.
  • Je pravdou, že u spacáku vás hřeje ne rouno samotné, ale vzduch mezi vlákny, proto by vás těžká dutá vlákna měla hřát déle než lehká drahá mikrovlákna.

Spacáky – tvar spacáku

Tvar spacáku je určující pro pohodlnost a schopnost udržet si vlastní tělesnou teplotu. Letní mumie vám ušetří pár deka, ale v teplém letním dni vám může být příliš teplo. Naopak u dekového typu spacáku do minusových teplot vás bude chladit ve volnějších prostorách spacáku. Spacák ve tvaru „vajíčka” má dostatek místa pro to, abyste se v noci bezproblémově otočili z boku na bok. Turistika je vaší vášní?

Spacáky – uzaviratelnost

Dejte si pozor na spojovací části, aby tam nevznikaly „větrací otvory”. Pospojování zipů by vám mělo jít hladce, někdy musíte dbát na označení zipů podle stran (pravá, levá strana). Pozor si dávejte na délku zipů. Delší zip znamená možnost spojovatelnosti s dalším spacákem, ale je to pár deka navíc.

Letní spacáky

Letní spacák je charakteristický nízkou hmotností, snadnou skladovatelností a údržbou. Udávaná hranice tepelného komfortu se pohybuje nad nulou, výjimkou nejsou spacáky s hodnotami komfortu nad 10 stupňů. Letní spacák poznáte od třísezónního spacáku na omak – podle síly. Hmotnostně se letní spacáky pohybují od 600 do 1400 g, cenově od tisíc korun výše.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies