Spočítejte si své plodné dny

Plánujete společně se svým partnerem zplodit potomka? Spočítejte si své plodné dny – období, kdy je pro početí dítěte nejlepší příležitost.

Plavající spermie

Plodné, neplodné dny

Plodné dny jsou dny menstruačního cyklu, ve kterých může dojít k oplodnění ženského vajíčka mužskou spermií. Dnů, v nichž je pravděpodobnost oplodnění vajíčka nejvyšší, je obvykle několik.

Neplodné dny (tzv. bezpečné období) jsou dny menstruačního cyklu, ve kterých je šance na oplodnění vajíčka minimální. Bezpečné období je omezeno především na dobu po ovulaci, která začíná 3. dnem po ovulaci a končí počátkem menstruace.

Výpočet plodních dní

Menstruační cyklus začíná prvním dnem menstruace a končí posledním dnem před menstruací následující. Trvá většinou 25 až 35 dní. Při pravidelném menstruačním cyklu je za „plodné dny" považováno období mezi 10. a 17. dnem - v té době u ženy nastává ovulace (ovulace je okamžik v menstruačním cyklu ženy, kdy zralý folikul praskne a uvolní se z něj zralé vajíčko - to přežívá v těle ženy až 24 hodin, spermie přežívají až 72 hodin). Ovulace je provázena hormonálními změnami, které ženu připravují na možné těhotenství. Ve vyjímečných případech může toto období nastat dříve a nebo později.Den, v němž ovulace nastává, lze poměrně přesně určit pomocí ovulačního testu. Ten lze zakoupit v každé lékárně.

V případě nepravidelného menstruačního cyklu, je nutné jej sledovat po dobu nejméně 6 měsíců. Jednotlivé cykly si pečlivě zaznamenejte a následně určete ten nejdelší a nejkratší. Od nejkratšího cyklu odečtěte 20 - vyjde Vám Váš první plodný den. Od nejdelšího menstruačního cyklu následně odečtěte 10 a vyjde Vám Váš poslední plodný den.

Jednotlivé fáze cyklu lze zjistit měřením bazální teploty (teplotu si musí žena měřit každé ráno v klidu) a také určováním kvality poševního hlenu.

Pokud dojde k nechráněnému pohlavnímu styku před ovulací, při ovulaci nebo krátce po ovulaci, je možnost oplození vysoká.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies