Společná dovolená – relax, nebo katastrofa?

Psychologové řadí společnou dovolenou k zátěžovým situacím, kdy eskalují zasuté partnerské problémy. Nebývá výjimkou, že hned po návratu pár zamíří rovnou do předmanželské poradny, v horším případě k rozvodovému právníkovi. Odhoďme růžové brýle a podívejme se na dovolenou objektivníma očima.

Rodiče s dětmi procházející se po pláži

Jaký vztah, taková dovolená

Psychologové tvrdí, že míra stresu na dovolené je přímo úměrná tomu, jak vztah fungoval před ní. Jestli to totiž ve vztahu hapruje už před odjezdem, dovolená není univerzálním všelékem, který všechny neshody zahladí. Spíš naopak. Najednou jsme sami, nemůžeme utéct do práce, do hospody, ke kamarádům nebo třeba jenom k internetu. Tady prostě musíme být spolu, dokonce to bude chtít i nějakou komunikaci.

Konec?

Nezoufejte. I společná dovolená se může podařit. Je pravda, že po ní se nějaké vztahy rozpadnou, ale nikdy to není tak, že by se rozpadl vztah, který do té doby bezvadně fungoval. Spíš se nepodařená dovolená stane poslední kapkou pro někoho, kdo o rozchodu stejně uvažoval.

Dovolená s manažerem

Takovýhle týpek si ani o dovolené nedá oddych a klade důraz na výkon. Za den se prostě musí ujít 30 kilometrů, i kdybyste se měli po kolenou doplazit. Na ten nejvyšší kopec se vyleze a nezmění to ani vaše fňukání. Lyžovat se bude v osm ráno, protože jsou ideální podmínky. A šmytec. Pokud si dotyčný (většinou jsou to totiž muži) tyhle cíle plní sám, je to pouze na něm. Ale jestli totéž vyžaduje i po rodině a ostatních účastnících dovolené, hraničí to už s psychickým terorem. Partneři na dovolených „cepují“ své partnerky ze dvou důvodů: tím prvním je strach z intimity. Když konverzaci zabalíme do výkonů, nemusíme se bavit o nás samotných. Druhým důvodem je mužův pocit, že je partnerka líná, slabá, neschopná a on ji musí „vycvičit“.

Dovolená s dětmi

To může být zápřah hlavně pro tatínky, kteří se vracejí domů z práce až večer, dají dětem pusu a sednou si k počítači. Teď během dovolené zjišťují, co to vlastně obnáší trávit celé dny s dětmi. Některé otce tato zkušenost lehce vykolejí a pak reagují podrážděně.

Kritické body

Hory, nebo moře?

Podle psychologů dovolená začíná už doma, a to výběrem typu dovolené. Pokud se manžel těší na túry a žena ho překvapí hotelem v centru města, je zaděláno na problém.

Kufry

Dalším problematickým bodem je balení kufrů. Ženy jsou už dopředu podrážděné (mám všechno?), muži mají tendenci jim do balení mluvit, takže první dovolenková hádka se dá čekat ještě doma.

Neumíš řadit??!

Kapitolou samou pro sebe je řízení auta. Když už muž pustí partnerku za volant, často si neodpustí různé rady nebo chlapské hlášky o ženských za volantem. Pro psychology jde o příklad zástupného tématu. Jestli se totiž ve vztahu nemluví o tom, co nám v něm vadí, tak si do sytosti zanadáváme aspoň v autě. Jenže při tom neříkáme „ vadí mi, že jsi necitlivý a neschopný“, ale zabalíme to třeba do „jak to zas jedeš? Ani zacouvat neumíš!“

Prší a prší

Doporučujeme nenechat si zkazit náladu počasím a vsadit na prevenci. Prostě do kufru zabalte pláštěnky, stolní hry nebo karty. Brbláním stejně nic nespravíte, tak se snažte brát celou situaci s nadhledem. A když bude dovolená i přes naše rady a varování k nepřežití, jeďte příští rok sami nebo s kamarády.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies