Společné bydlení s rodiči

Kdysi bylo běžné, že v jednom domě žilo více generací pohromadě. Nejen, že společné bydlení bylo vnímáno jako běžná záležitost, ale pro některé to bylo přímo ideální. Rodina byla více spolu a mělo to i další výhody. Ovšem v dnešní době se většina mladých párů či rodin chce co nejdříve přestěhovat do vlastního. Chtějí bydlet sami a mít soukromí pro sebe i svou novou rodinu.

babička s vnoučkem

 

Někdy nehraje roli, jestli chcete nebo nechcete bydlet společně s rodiči. Někdy se prostě nemůžete rozhodnout. Důvodem mohou být ekonomické či finanční důvody. Ke společnému soužití patří dělání ústupků, hledání kompromisů, musíte být tolerantní a mít pro ostatní dostatečné porozumění. Ve společném bydlení by neměla chybět pohoda, klid a štěstí, takže to pečlivě zvažte.

 

Někteří jsou se společným bydlením spokojení, jiní ho vnímají jako katastrofu

 

Pokud se rozhodnete takto bydlet a žít, nelze jednoznačně říct, že vaše manželství nevydrží. Ale je pravdou, že pokud pod jednou střechou žije více generací, na všechny jsou kladeny vyšší nároky. Je zvláštní, že spolu nevycházejí zrovna ti, kteří projevují největší snahu, aby se všichni “měli rádi”. Situace se akorát zbytečně komplikují. Vždy to bude trochu nespravedlivé pro toho, kdo se tam stěhuje. Nezná teritorium a může si připadat pouze jako host. Kdy se začne cítit “jako doma”? Potrvá to určitě nějaký čas, ale může se stát, že se ten pocit domova nikdy nedostaví.

 

Problémem je, když partner, který zde žil po celou dobu se na své rodiče obrací s každou maličkostí a partnera, který se tam přistěhoval, moc nevnímá. Proto je společné bydlení vnímáno jako zkouška partnerského vztahu. Pokud již máte s partnerem děti, tak si dávejte pozor na výbuchy emocí. Děti vše sledují a pravděpodobně nechcete, aby se tímto směrem ubírala jejich výchova. Také mohou škodit rozdílné názory na výchovu či manželství.

 

Aby se vám rodiče nepletli do výchovy vašich dětí, měli byste si s partnerem stanovit určitá pravidla.

 

  • Rozhodně byste s rodiči měli probrat finanční záležitosti. Měli byste si rozdělit výdaje na domácnost.
  • Pokud vzniknou neshody, partneři by vždy měli stát při sobě a ne, abyste se vy nebo váš partner přikláněli k rodičům. Partner by pro vás měl být vždy na prvním místě.
  • Dohodněte si i pravidla pro místnosti, které budete užívat všichni společně.
  • A samozřejmě stanovte základní pravidla jako je prosté klepání na dveře. Také by rodiče neměli vstupovat bez vašeho svolení do místností, které slouží vám a vašemu partnerovi. Měli by respektovat vaše území.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies