Sportování v těhotenství

Pohyb je důležitý během celého našeho života, v těhotenství nevyjímaje. Vhodně zvolená pohybová aktivita napomáhá k lepší psychické i fyzické kondici nastávající matky, zabraňuje nežádoucím změnám souvisejícím s těhotenstvím a také tělo ženy připravuje na porod tak, aby byl jeho průběh co nejméně rizikový a rychlejší.

Ruce držící těhotenské bříško

Proč je vhodné cvičit v těhotenství?

  • Díky pravidelné fyzické aktivitě omezíte na minimum myšlenky, zda-li je vše v pořádku (s vámi i s dítětem). Během cvičení se vám navíc výrazně zlepší nálada.
  • Pokud se rozhodnete, že pro „jistotu“ nebudete dělat nic, ohrožujete svým rozhodnutím nejen sebe, ale také zdraví svého potomka. Zvolíte-li správný druh pohybu, udržíte si svůj zdravotní i psychický stav na dobré úrovni.
  • Pravidelným cvičením můžete během těhotenství podpořit činnost střev (a vyvarovat se tak zácpě) a také posílit záda.
  • Vhodně zvolený pohyb připravuje tělo na porod tak, aby byl jeho průběh rychlejší a co možná nejméně rizikový.

Vhodné sporty pro těhotné ženy

Během těhotenství se snižuje obratnost a pohyblivost, proto pohyb musí být tomu přizpůsoben. Mezi vhodné pohybové aktivy pro těhotné ženy patří zejména plavání (uvolňuje svaly celého těla a prohlubuje dýchání), těhotenská gymnastika (je zaměřená na posílení svalů ovlivňujících hladký průběh porodu), gravidjóga (vhodná pro uvolnění, posiluje dýchání), chůze (zvyšuje výkonnost), golf, v omezené míře potom také jízda na kole (pouze na začátku těhotenství a to ve velmi pomalém tempu) nebo tanec (v pomalém tempu, nedoporučuje se mít boty s vysokým podpadkem). Konkrétní druh pohybu závisí především na zdravotním stavu a stadiu těhotenství.

Přečtěte si více o těhotenské gymnastice

Nevhodné sporty pro těhotné ženy

Mezi zakázané druhy sportů pro těhotné ženy patří zejména tenis, bruslení, lyžování, terénní běh, střelba, silové (například vzpírání či vrh) a vytrvalostní sporty, potápění, míčové hry, seskoky padákem, jízda na koni a aerobic. Všechny výše uvedené sporty jsou pro matku i plod vysoce rizikové protože při nich hrozí pády a zranění, během aerobní činnosti mohou navíc otřesy vyvolat předčasné stahy.

Na co si dát pozor během cvičení?

  • Nikdy necvičte až do úplného vyčerpání.
  • Chraňte se před prochlazením nebo provlhnutím.
  • Pokud se vám při cvičení točí hlava nebo „černo“ před očima, ihned s ním přestaňte a sedněte si.
  • Vyhněte se sportům, u kterých hrozí riziko pádu nebo poranění.
  • Žádné ze cvičení nesmí být doprovázeno zvyšováním tlaku v břiše ani zadržováním dechu.
  • Vždy cvičte pomalu. Vaše tělesná teplota nesmí překročit 38°C.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies