Sportovní chrániče - aby pády nebolely

Některé sportovní činnosti sebou přináší vyšší riziko zranění, proto jsou využívány různé ochranné pomůcky. Za nejchoulostivější část těla bývá považována hlava – úrazy hlavy mohou vést k fatálním následkům.

Muž na kole sjíždí kopec

Proč jsou sportovní chrániče tak důležité

Ne nadarmo se s trochou ironie říká: „Sportem k trvalé invaliditě.” Nejčastější úrazy totiž vznikají právě při sportu. Úrazy si nevybírají, potkávají jak úplné začátečníky, tak i vrcholové sportovce. Pokud se však budete řídit pravidlem: „Kdo je připraven, není ohrožen” a řádně se vyzbrojíte sportovními chrániči, předejdete alespoň nepříjemným následkům úrazů – a vyváznete z nich živí a zdraví.

U některých sportů, zejména těch motoristických, dobře zvažte použití páteřového chrániče >>

Helmy a přilby

Nejchoulostivější částí těla je bezpochyby hlava, proto je nejdůležitějším sportovním chráničem helma či přilba. Helmy naprosto neodmyslitelně patří k motocyklistice, ale dospělí by měli přilbu učinit také nutnou součástí sportů jako je lední hokej, americký fotbal, jezdectví, horolezectví, kanoistika, skateboarding nebo in-line bruslení.

Během sportu chraňte nejen sebe, ale i své děti. Nedokonalá stabilita a nezkušenost dítěte vaše potomky k častým pádům a úrazům přímo předurčuje. Mnoho vážných úrazů zubů, obličeje i hlavy se stává při pádech z kola, proto dítěti pořiďte cyklistickou helmu.

Sportovní chrániče zubů

Hrajete-li hokej nebo americký fotbal, kde do sebe hráči v jednom kuse vrážejí, po několika měsících můžete vypadat jako bezzubý stařík. Předejít tomu však můžete díky speciálnímu sportovnímu chrániči zubů. Obvykle se vyrábí z pryskyřice, kterou lze tvarovat podle potřeby a přizpůsobí se tak tvaru vašich zubů. Pro jazyk i dýchání je prostoru dostatek. Většinu chráničů zubů lze použít i tehdy, nosíte-li fixní rovnátka.

Ochranné sportovní rukavice

Ochranné (prstové nebo bezprstové) rukavice využijete zejména ve sportech, kde dochází k pádům na ruce nebo kde právě ruce nejvíce ke sportovní aktivitě využíváte (cyklistika, motocyklistka, horolezectví, bruslení apod.).

Chrániče loktů a předloktí

Lokty a předloktí chraňte zejména při jízdě na skateboardu nebo in-line bruslích. Dětem chrániče dávejte i při cyklistice.

Chrániče kolenou a kotníků

Chrániče kolenou využijete zejména tam, kde je velmi pravděpodobné, že budete na kolena dopadat – jedná se hlavně o volejbal, házenou, fotbal, hokej a futsal. Podobně využijete i chrániče holenní a kotníků. Chrániči opatřete také kolena vašich dětí při cyklistice.

Sportovní chrániče a jejich cena

Cena sportovních chráničů se liší dle výrobce a kvality výrobku, ale za kvalitu se rozhodně vyplatí připlatit.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies