Správné čistění pleti – víte, jak na to?

Vzhled kůže mnohdy napoví o kvalitě vašeho způsobu života. Krásné pleťi docílíme nejen vhodnými kosmetickými přípravky, ale také zdravým životním stylem. Víte, jak se o pleť správně starat?

Voda tekoucí na tvář ženy

Jak se starat o pleť

Kůže je vystavená neustále vnějším podmínkám, působí na ni sluneční paprsky, chlad, prašné a znečištěné prostředí. Také dlouhodobý stres, kouření, nadměrná konzumace alkoholu, nevhodná strava či nedostatek spánku pleti vůbec neprospívá.

Znáte svůj typ pleti?

  • Normální pleť - kůže je hladká, pevná, bezproblémová. Nevyžaduje speciální péči.
  • Mastná pleť - Vzniká především v pubertě následkem hormonálních změn. Kůže se leskne, má mastný povrch, rozšířené póry. Objevují se nedostatky pleti. Na čištění pleti je třeba používat speciální přípravky. Výhodou je, že tato pleť pomaleji stárne, vrásky se objevují později.
  • Suchá pleť - Jemná pleť s drobnými póry. Po čištění je často pociťováno stažení pleti. Mívá sklony k podráždění, rychleji stárne.
  • Citlivá pleť - Je velmi podobná suché pleti, na spoustu přípravků reaguje alergicky. Je citlivá na počasí, změnu teplot. Objevuje se u ní zarudnutí, zčervenání. Péče vyžaduje hypoalergenní a neparfémované přípravky.
  • Smíšená pleť - Je nejčastějším typem. Typická je pro ni tzv. T-zóna – mastná pleť na čele, nose, bradě.

Kosmetické přípravky pro péči o pleť

Kosmetické přípravky by se měli používat vzhledem k danému typu pleti. Příliš časté mytí, obzvlášť u suché a citlivé pleti, může narušit ochranný plášť pleti. Důležité je především každodenní odličování a čištění.

Hydratační krémy

Důležitá funkce u hydratačních přípravků je vytvoření bariéry na kůži, která má udržet vlhkost. Nezbytností se dnes stává používat přípravky obohacené o ochranný sluneční faktor. Součástí mohou být i vitamíny, přísady proti stárnutí.

Oční krémy

Používání speciálních očních krémů je v dnešní době zcela běžné. Kůže pod očima je velmi jemná, jsou na ni ihned vidět první známky stárnutí. Snažte se pečovat proto i o pleť v okolí očí.

Pleťové mléko a pleťové tonikum

Oba dva typy přípravků mají při péči o pleť svou nepostradatelnou funkci. Měly by se používat s ohledem k typu pleti. Pleťové mléko otevírá póry a tím umožňuje jejich řádné očistění. Tonikum póry uzavírá a zabraňuje tak proniknutí nečistot do hlubších vrstev kůže.

Peeling

Odstraňuje veškeré odumřelé buňky. Peeling by měl obsahovat jemné částečky, aby pokožku nepoškodil.

Pleťové masky

Masky můžou mít podle druhů spoustu účinků: čistící, zvláčňující, hydratační, zklidňující. Měly by se používat dle druhu pleti.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies