Squash pro kondici

Squash vás nenechá chvilku v klidu, značně se zadýcháte, propotíte cvičební úbor, ale o to vám přece jde....squash je ideálním sportem pro shazování kil navíc. Zlepší vám kondici, zrychlí metabolismus a po hodině intenzivní hry se budete cítit skvěle.
Raketa na squash s míčkem
První squashový kurt vznikl už v roce 1881 v Oxfordu, ale až v roce 1911 byla ustanovena pravidla této hry a stala se doménou anglických škol. Samotné slovo squash je pojmenováním zvuku, který vzniká při dopadu měkkého míčku o stěnu.

Co je squash

Squash je raketový sport založený na odrazu míčku o stěnu.

Pravidla squashe

Hra se odehrává na relativně malé ploše mezi čtyřmi stěnami kurtu. Na začátku hry hráči vždy losují o podání. Poté je hra zahájena podáním z daného pole a výměna končí v případě, že míč spadne protihráči dvakrát na zem nebo jej vůbec nezasáhne.
Jednou ze zásad hry je naučit se své údery dobře mířit. Jestliže se hráč dotkne raketou nebo částí těla protihráče, zahrává se nové podání.
Hráč nesmí svému protihráči žádným způsobem překážet, nesmí krýt míček nebo mu stát v cestě, nelze zahrát míček na své nebo partnerovo tělo.
Pokud hráč stojí na dráze dopadu míčku, mělo by dojít k přerušení hry. Pokud k tomu dojde při podání protihráče, je mu přidělen tzv. "stroke" ( bod při vlastním podání). Pokud chyboval podávající hráč, dochází ke "ztrátě" (což jistě znáte z jiných raketových sportů).
Nový míč - LET - nerozhodná výměna. Podávající hráč podává znovu ze stejného pole podání. Let se nařizuje v případě, že došlo k přerušení hry za nejasných okolností (nedošlo ke zřejmé chybě ani jednoho z hráčů).

Squash se hraje na body

Utkání ve squashi se hraje na dva či tři vítězné sety do 9 bodů. Jestliže stav setu je 8 : 8, určí hráč na příjmu, zda se bude hrát do 9 nebo 10 bodů.
O straně podání rozhodne podávající hráč. Při každém následném nerozhodném stavu 8 : 8 v setu se hraje do stavu bodů (9, 10) již dříve určeném přijímajícím hráčem.

Tvrdost a rychlost míčků ve squashi

Squash se hraje s míčky, označenými tečkou nebo tečkami.

  • modrá tečka - znamená rychlý míček a je určena pro úplné začátečníky
  • červená tečka - míček je středně rychlý, určen pro středně pokročilé hráče
  • bílá tečka - pomalý míček pro pokročilé
  • žlutá tečka - určena pro profíky, protože takto označený míček je velmi pomalý a skoro se neodráží

Volba oblečení pro squash

Zvolte si pohodlné a vzdušné oblečení (po hodině intenzivní hry budete opravdu propocení) a dbejte na obuv, která nemá černou podrážku (nechcete přece na kurtu zanechávat černé rýhy).

Kolik vás squash bude stát?

Cenové relace se pohybují přibližně od 60-150 Kč za půl hodiny za kurt. Jistě najdete výhodnou nabídku pernamentek.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies