Stanování - jak si vybrat stan

Hodláte strávit léto v kempu nebo kdekoli jinde pod stanem? Starý stan vám padá na hlavu a stala se z něj myší pochoutka? Rádi byste koupili nový, jen vám není jasné, podle čeho se řídit? Tady jsou základní odpovědi, jak se orientovat při koupi stanu.

Šedý stan postavený na trávě

Stanování – dvouvrstvý stan

Univerzálnost a další výhody dvouvrstvých stanů oproti jednovrstvým při pobytu v přírodě jsou jednoznačné. Pokud pomineme stanování v nejvyšších horách nebo oblasti, kde vůbec neprší. Proto dejte rozhodně přednost tomuto typu stanu.

Stanování – podlaha je základ

Stan musí mít dobrou podlahu, odolnou proti oděru, pevnou a hlavně spolehlivě nepropustnou. Základní tkanina musí být opatřená nepropustnou vrstvou. Nejvhodnější je silikonová vrstva, velmi dobrým kompromisem jsou také polyuretanové nátěry. Nevhodné jsou akrylátové vrstvy. Nejpodstatnější je ale nepropustnost podlahy. Měla by udržet minimálně 10 000 mm vodního sloupce.

Stanování – tropiko

Tropiko je vnější vrstva stanu. To by mělo být pevné, odolné proti UV záření, rozměrově stálé a opět hlavně nepropustné. Volí se lehčí, ale pevná tkanina. Velmi důležité je zalepení švů – jak u podlahy, tak u tropika. Vnitřní vrstva stanu musí být pevná, dobře paroprodyšná, hydrofobní, aby vlhkost produkovaná uvnitř stanu mohla snadno procházet celým povrchem vnitřního stanu dál k větracím otvorům.

Stanování - moskytiéra

Mnohdy je zapotřebí intenzívně vyvětrat ve stanu nahromaděnou vlhkost. V přírodě však číhá spousta nepříjemného hmyzu. Proto je velmi důležitá samostatně otevíratelná moskytiéra ve vchodu vnitřního stanu.

Stanování – konstrukce stanu

Pevné, lehké, dobře skládatelné stanové pruty konstrukce jsou základem. Nejvhodnější jsou pruty složené z duralových (slitina hliníku) trubek různých průměrů. Duralové trubky jsou spojeny vnitřními či vnějšími duralovými spojkami. Pozor však na nekvalitní napodobeniny! Dbejte na známou značku, neobětujte kvalitu za kvantitu.

Dejte si také pozor na to, které značky nabízejí náhradní díly. Může se stát cokoli. A kdo by chtěl kupovat nový stan kvůli drobnosti. Na stanu nechtějte ušetřit, u sportovního zboží se to opravdu nevyplatí. Sázejte na kvalitu.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies