Stomatologické výrobky a příspěvek ZP MV ČR

Stomatologická péče je částečně hrazena ze zdravotního pojištění. Do jaké míry jsou však proplaceny stomatologické výrobky? A co všechno se do stomatologických výrobků zahrnuje?

Úsměv s bílými zuby

Stomatologická péče zahrnuje i stomatologické výrobky

Každý má nárok na preventivní prohlídku chrupu dvakrát za rok, které je hrazeno ze zdravotního pojištění. Zdravotní pojišťovny však nehradí všechny stomatologické výkony a stomatologické výrobky. Mezi stomatologické výkony patří např. vyšetření chrupu, odstranění zubního kamene a mezi stomatologické výrobky jsou zahrnuty např. protetické pomůcky.

Jak to je s příspěvkem na stomatologické výrobky

Některé stomatologické výrobky jsou hrazeny plně, jiné protetické pomůcky jsou hrazeny zdravotními pojišťovnami jen částečně a ostatní si musí pacient uhradit sám. Cena každého stomatologického výrobku se odvíjí od použitého materiálu, od nákladů zubní laboratoře, ordinace apod.

Příspěvek na stomatologické výrobky a pacient

Při stomatologické péči, kdy je nutno použít stomatologických výrobků, je pacient obeznámen zubařem s cenou, s klady a zápory jednotlivých možností apod. Stomatolog zároveň doporučuje vhodnou variantu, o které si myslí, že je pro daného pacienta nejlepší.

Stomatologické výrobky a zdravotní pojišťovny

Zdravotní pojišťovny přispívají na stomatologické výrobky jen v některých případech. U většiny stomatologických výrobků musí pacient počítat s tím, že bude doplácet rozdíl mezi celkovou cenou, která je spojená s náklady zubní ordinace a cenou, které proplácejí zdravotní pojišťovny. Ceny se liší podle jednotlivých nákladů ordinace, což je v kompetenci každého stomatologa. 

Zdravotní pojišťovny dávají příspěvek na tyto stomatologické výrobky:

  • Snímatelné celkové náhrady chrupu
  • Metalokeramická korunka
  • Kořenová nástavba

 

Doplatek na stomatologické výrobky a pacient

 

Pacient musí počítat s tím, že si musí za ostatní stomatologické výrobky připlatit. Jedná se o:

 

  • Výplně z kvalitního amalgámu
  • Estetické („bílé”) výplně ve viditelném úseku chrupu
  • Zubní implantáty
  • Korunky a můstky (záleží na použitém materiálu)
  • Částečně snímatelné náhrady chrupu s litými kotevními prvky nebo tzv. „zásuvnými spoji”
  • Kvalitní ošetření kořenových kanálků

Korunky patří mezi nejčastější stomatologické výrobky

Korunky patří mezi nejčastější stomatologické výrobky, které se zhotovují v zubní laboratoři. Korunky jsou určeny zejména pro zuby zničené kazem, které nelze ošetřit výplní. Některé korunky hradí pojišťovna plně, na jiné se v různé míře spolupodílí nebo hlavní část hradí pacient. Úhrada může zohledňovat i věk pacienta. Pacient se může rozhodnout, z kterého materiálu chce mít korunku zhotovenou. Doplatek jednotlivých korunek je různý, záleží na zvoleném typu a nákladech ordinace.

Materiál korunek

Plně hrazenou korunkou na přední zuby je korunka pryskyřičná, na které se však po čase usazují pigmenty. U postranních zubů hradí pojišťovny korunky celokovové. Dále existuje korunka fasetová, která není také barevně stálá a korunky vyrobené z keramiky – tzv. metalokeramické a celokeramické korunky. Ty jsou pevné, barevně stálé a mají dlouhou životnost.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.5 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies