Stop dětské obezitě!

Dětských otesánků je čím dál tím více. Česká republika je dokonce v jejich počtu v evropském žebříčku na druhém místě. Aby dítě zhublo, změnit se nejdříve musíte vy!

Tvář obézního dítěte

Za obezitu dítěte se nezlobte na něj, ale na sebe. Stravovací návyky se učí od vás. Pokud jej nutíte dojídat talíř, dáváte mu tučnou stravu, „aby dobře rostlo a prospívalo“, nemůžete se výsledku divit. Buclatost, která vám zpočátku přijde roztomilá, se snadno může změnit v tloušťku.

Jděte dítěti příkladem

Zamyslete se nad tím, jak se stravujete vy sami. Rodiče by měli být pro své dítě vzorem, každé dítě totiž napodobuje chování matky a otce. Proč by potomek měl jíst zeleninu, když vy sami prohlašujete, že mrkev nejíte, copak jste králík? Proč by měl chodit ven do přírody, když vy sami trávíte celé dny doma?

Stravování musí mít řád

Jezte společně. Jídelníček by měl být pravidelný. Pokud jíte každý v jinou dobu, dítě začne jíst chaoticky, jídlo raději vymění za pamlsky a přejídá se kalorickými potravinami.

Mlsání splíny zahání

Jste zvyklí mlsat u televize? Vyměňte brambůrky za preclíky, které nejsou tolik slané. Nezasolujte si zbytečně organismus – dětské tělíčko si navíc se solí nedokáže poradit. Neodměňujte dítě pamlskem, ale pochvalou. Dítě potřebuje vaší lásku, ne kalorie navíc.

Pozor na fast foody

Dopřát si čas od času hamburger ve fast foodu je fajn. Potomek alespoň ví, že jej nechcete o nic připravit. Obědvat ale u hladového stánku každý druhý den je spolehlivá cesta k obezitě a s ní spojenými zdravotními potížemi. Zapomeňte také na Coca Coly a limonády – raději dítěti řeďte 100% džus s vodou (nekoncentrovaný džus obsahuje zbytečně moc cukru). Vražedné jsou i chlebíčky – jeden chlebíček má kalorickou hodnotu oběda!

Sportujte s dítětem

Obézní děti obvykle tráví většinu času doma u televize nebo u počítače. Ukažte mu jiný svět – jděte s ním do ZOO, na bobovou dráhu, jezděte na kole nebo na bruslích. Jakákoliv pohybová aktivita se počítá! Nevymlouvejte se na nedostatek času, alespoň hodinku denně si na svého potomka vymezit můžete.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies