Abychom vám mohli poskytovat služby sociálních sítí, používáme na tomto webu soubory cookie. Soubory cookie slouží k osobnímu přizpůsobení obsahu, poskytování reklam na míru. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie.

Šťovík kyselý

Možná jste jako malí taky chodili na louku sbírat šťovík. Má příjemně kyselkavou chuť a pro svou výšku nelze přehlédnout. Dnes už se na tuto léčivou bylinku zapomíná. Proč si ji tedy znovu nepřipomenout?
List zvaný šťovík položený na kůře stromu

Šťovík kyselý – jak ho poznáme?

Šťovíků je spousta druhů, ale jen šťovík kyselý je jedlý a ve správné míře dokonce i zdraví prospěšný. Měří 30 až 100 cm a roste na přímém dlouhém stonku. Listy jsou dlouhé, květy malé. Obdobím rozkvětu je květen až červenec.

Šťovík kyselý – kde ho najdeme?

Šťovík neboli kyseláč, jak se mu lidově říká, najdeme na loukách, pastvinách a vlhčích místech v blízkosti řek.

Šťovík kyselý a jeho léčebné účinky

Ze šťovíku se sbírají pouze listy, a to nejlépe v době od dubna do května. Rostlina obsahuje viramín C, minerální látky, organické kyseliny a mnoho dalších. Rozmačkaný na kaši se ve formě obkladů používá k léčba lupénky a kožních onemocnění, dále pročišťuje krev a podporuje trávení. Konzumace velkých dávek šťovíku však zdraví prospěšná není.

Šťovík kyselý a použití v kuchyni

Šťovík se používá do omáček, polévek, salátů i pomazánek. Výborné je maso obalené ve šťovíku a zapečené.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2017 eMagazíny.CZ s.r.o.