Šťovík kyselý
Kateřina Řehořová
26.06.2006
Možná jste jako malí taky chodili na louku sbírat šťovík. Má příjemně kyselkavou chuť a pro svou výšku nelze přehlédnout. Dnes už se na tuto léčivou bylinku zapomíná. Proč si ji tedy znovu nepřipomenout?
Šťovík kyselý – jak ho poznáme?
Šťovíků je spousta druhů, ale jen šťovík kyselý je jedlý a ve správné míře dokonce i zdraví prospěšný. Měří 30 až 100 cm a roste na přímém dlouhém stonku. Listy jsou dlouhé, květy malé. Obdobím rozkvětu je květen až červenec.
Šťovík kyselý – kde ho najdeme?
Šťovík neboli kyseláč, jak se mu lidově říká, najdeme na loukách, pastvinách a vlhčích místech v blízkosti řek.
Šťovík kyselý a jeho léčebné účinky
Ze šťovíku se sbírají pouze listy, a to nejlépe v době od dubna do května. Rostlina obsahuje viramín C, minerální látky, organické kyseliny a mnoho dalších. Rozmačkaný na kaši se ve formě obkladů používá k léčba lupénky a kožních onemocnění, dále pročišťuje krev a podporuje trávení. Konzumace velkých dávek šťovíku však zdraví prospěšná není.
Šťovík kyselý a použití v kuchyni
Šťovík se používá do omáček, polévek, salátů i pomazánek. Výborné je maso obalené ve šťovíku a zapečené.
Jak se vám líbil článek?
Hodnocení:
3.0
Počet:
1
Nejlepší:
3
Nejhorší:
3
Diskuze