Kouření a antioxidanty
U kuřáků je vyšší šance na vznik rakoviny plic než u nekuřáků. Abyste toto riziko snížili, doporučuje se konzumovat potraviny bohaté na antioxidanty. Ve Vašem jídelníčku by tedy neměla chybět:
- Čerstvá zelenina (žlutá, červená a zelená paprika)
- Čerstvé, nejlépe červené, žluté či oranžové, ovoce (citrusy)
- Čaj (nejlépe zelený)
- Pilulky vitamínu C
- Cibule a česnek
Kouření a vitamín C
Pro kuřáky je nejdůležitější vitamín C, jelikož má antioxidační účinky. Průměrný kuřák potřebuje zhruba o 400% více vitamínu C než člověk, který nekouří. Proto byste ho měli konzumovat ve zvýšeném množství. Vitamín C najdete například v:
- Zelenina (zelená a červená paprika, rajčata, květák, brokolice)
- Ovoce (kiwi, pomeranč, jahody, černý rybíz, mango)
- Ovocné džusy (citrónový, pomerančový, grapefruitový)
Kouření a beta karoten
Je prokázáno, že kartoneidy, což jsou látky obsahující beta karoten, výrazně snižují riziko vzniku rakoviny. Tyto látky se nejvíce vyskytují v červených, oranžových či zelených rostlinách. Je ovšem důležité, zajistit si přísun beta karotenu přímo z přírodních zdrojů a ne potravinových doplňků. Kde beta karoten najdete:
- Mrkev, špenát, červená paprika
- Potraviny obsahující rajčata
- Barevné ovoce (meloun, jahody, pomeranč, papája)
Ovšem nejlepší a tou nejúčinnější radou, jak si zachovat zdraví a vyhnout se velkému riziku rakoviny, je přestat kouřit.
Kouření a detoxikace
Pokud kouříte, dopujete své tělo jedovatými látkami, které jsou příčinou mnoha zdravotních potíží. V popředí vašeho zájmu by proto měla stát detoxikace.
Diskuze