Sukně - jaký byl její vývoj?

Již v době pravěku, kdy se lidé oblékali do zvířecích kůží, byla jejich prvním kusem oblečení sukně. A to nejen u žen, ale i u mužů. I když se vývoj posouval dál, muži se sukní nevzdávali, ba naopak. Dnes je ovšem sukně hlavním symbolem ženskosti a krásy.
Žena sedící na křesle s nohama opřenýma o opěradlo

Pokud se budeme zabývat historickým vývojem sukně, budeme dlouho hovořit o šatech, u kterých byly sukně nedílnou součástí.


Kalhoty se poprvé objevily s barbarskými národy a ke skutečnému rozlišení mezi mužskými a ženskými oděvy došlo až v době románské.

Sukně v období gotiky

Po celá staletí se u sukní měnil hlavně střih a způsob nošení. Ženy nosily sukně dlouhé, krátké si mohly dovolit jen malé slečny. Pas byl posunut na boky, sukně splývala s tělem a dole se rozšiřovala.

Sukně v období renesance

V době renesance se sukně přizpůsobovaly přirozeným liniím těla, což znamená, že pas se vrátil tam, kam patřil. Sukně byla oproti gotice zúžená a odlehčená. V polovině 16. století přišly španělské dámy s upnutými korzetovými šaty, které měly pod krkem široký a vysoký bílý límec. I když šaty byly nepohodlné, tak se tato móda rychle rozšířila do celé Evropy.

Sukně v období baroka

Období baroka bylo obdobím ozdobným a lahodícím oku. Přizpůsobila se mu tedy i móda. Sukně byly bohatě nabírané a podložené spodničkami. Spodničky se nosily většinou tři, ale ve Španělsku se jich nosilo i deset. Horní spodnička byla zdobená a to z toho důvodu, že svrchní sukně bývaly vpředu otevřené a naaranžované do stran.

Sukně v období antiky

Antika posunula pas sukně až pod prsa. Sukně byly lehké, průsvitné s jednoduchým střihem a jen jednou spodničkou.

Sukně v období romantismu

Období romantismu přineslo zase široké a nabírané sukně. Vpředu byly jednoduché a z boku vytvářely esovitou siluetu.

Sukně na počátku 20. století

Sukně se postupně odlehčují a zkracují. Některé ženy je dokonce vyměňují za kalhoty. Po druhé světové válce se sukně zkrátila tak, že odhalovala kolena. V šedesátých letech zakrývala už jen to nejnutnější. V dnešní době sukně neprochází takovými změnami jako tomu bylo v minulých dobách. Můžeme obléci sukni jakékoliv délky, střihu i materiálu.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 2 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies