Svatba v květnu? Proč ne!

Uvažujete o termínu svatby a měsíc květen bez zaváhání předem odmítáte? Je víra ve rčení - Na svatbu v máji do roka máry - silnější než vy? Pak si přečtěte, jak tato pověra vlastně vznikla a brzy změníte názor.
Žena a muž ve svatebním stojící na mostě

Původ pověry

Převážná většina svateb se koná v období mezi březnem a říjnem. Máji se svatby vyhýbají jako čert kříži.
Pověra totiž říká, že květnové manželství nemají dlouhého trvání. Ale jak vůbec rčení “Svatba v máji, nevěsta na máry" vzniklo? V minulosti se předpokládalo, že žena po sňatku hned otěhotní a rodit bude tudíž v době nejhorších klimatických podmínek. Lékařské zabezpečení bylo teprve ve vývoji a zásoby koncem zimy nulové. Není pak divu, že mnohdy nepřežila matka ani dítě.

Květnové svatby dnes

Dnes, v době moderní techniky i medicíny takové obavy nikoho netrápí. Pověra o neštěstí při svatbě v máji však zůstala. Květen je přitom ke svatbám jako stvořený. Vždyť je to měsíc lásky! Překonejte sílu pověr a konzervativní názory rodičů a naplánujte si termín nejkrásnějšího okamžiku vašeho života na měsíc rozkvětu. A pokud vám zaprší, neberte tento úkaz hned jako zlé znamení. V květnu je i déšť překrásný a v den D má zcela jiný význam - jsou to kapky štěstí.

Nejslavnější květnová svatba

V květnu se bral i slavný španělský pár - korunní princ Felipe a bývalá novinářka Letizia Ortizová. Tato pohádková svatba byla dokonce nazvána svatbou století.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies