Svobodné matky a jejich práva

Většina svobodných matek neví, na co všechno mají právo. Mnohé informace, které se týkají jich i jejich dětí jim buď unikly nebo jim ještě stále unikají. Zde jsou shrnuty nejdůležitější informace.
Matka držící své dítě

Minulost svobodných matek

V dnešní době je rozhodnutí zůstat svobodnou matkou skoro samozřejmostí. V minulosti však tomu tak nebylo, svobodné matky byly odsuzovány a jejich děti na tom taky nebyly zrovna nejlépe. Bylo jim vyčítáno, že když nemají otce jsou jakýmisi vyděděnci společnosti.


Minulost je ovšem za námi a dnes vnímáme svobodné matky s dítětem jako přirozenou věc. Nikdo se na ně nedívá skrz prsty a život bez otce už neznamená ani finanční strádání.

Alimenty

Jednou z věcí o kterou se rodiče soudí, jsou alimenty. Soud určí částku, kterou bude otec dítěte pravidelně jednou za měsíc platit. Otec dítěte, za kterého matka provdána není, musí určenou částkou přispívat po dobu dvou let.


Výši alimentů soud stanoví jak k potřebám matky, tak i k možnostem a finanční situaci otce. Důležité je, aby se sociální situace matky, která má dítě v péči, nezhoršila. Nejedná se ovšem jen o měsíční příspěvky, ale také o náklady, týkající se těhotenství.

Jméno dítěte

V případě, že rodiče nejsou manžely, musí se dohodnout na jménu a příjmení dítěte a tyto údaje ohlásit na matrice. Pokud se nemohou dohodnout, určí příjmení soud. V žádném případě nesmí mít dítě dvě příjmení.

Nový partner

Jak to je v případě, když se svobodné matky chtějí provdat za nového partnera? Nový, nevlastní rodič, má na výchovu dítěte právo. Ale co se týká právního hlediska, dítě zastupovat nemůže, nemá k němu vyživovací povinnosti apod.

Některé zajímavosti

  • Každá šestá matka je svobodná
  • Do neúplné rodiny se narodí až 20% dětí
  • Svobodných matek rok od roku přibývá
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies