Syfilis útočí!

Výskyt syfilisu v České republice poslední dobou nebezpečně stoupá. Ačkoliv většina z nás ví, že se jedná o nebezpečnou nemoc přenášenou nechráněným pohlavním stykem, ne vždy se dostatečně chráníme.

Žena na posteli otočená zády

Syfilis – vysoce nakažlivá pohlavní nemoc

Syfilis, zvaný někdy také syfilida, lues nebo příjice, je nebezpečné bakteriální onemocnění, přenosné výhradně pohlavním stykem. Matky infikované syfilisem obvykle plod nakazí také.

Syfilis - příznaky a stádia nemoci

Prvním projevem syfilisu je nebolestivý vřídek v místě, kde bakterie pronikla do organismu. Ne vždy se ale vřed vyskytuje na genitáliích – prostřednictvím orálního sexu se může objevit třeba i v ústech. Vznik vředu provází zduření přidružených uzlin, ne vždy si ale těchto příznaků nakažený všimne.

Není-li nemoc léčena, objeví se do dvou měsíců vyrážka na celém těle, na genitáliích a v ústech mohou vyrašit ploché puchýřky. Tyto projevy bývají doprovázeny bolestí hlavy a kloubů, únavou a zvýšenou teplotou.

Pokud nezaznamenáte, že se s vaším tělem něco děje, ani v této fázi, bakterie se dostanou hluboko do organismu a mohou později napadnout klouby, srdce, cévy nebo i nervy. Neléčená syfilida dokáže po letech způsobit demenci a díky destrukci kožní tkáně a propadu nosní přepážky úplně znetvořit obličej. Tyto případy jsou ale naštěstí vzácné.

Diagnózu je třeba stanovit včas

Syfilis může gynekolog rozpoznat už jen prohlídkou genitálií (objevuje se červená skvrna), podezření lze ale stoprocentně potvrdit pomocí vyšetření krve nebo mozkomíšního moku. Možné je také mikroskopické vyšetření vzorku vředu či vyrážky.

Léčba a prevence syfilisu

Syfilis v počáteční či mírně pokročilé fázi lze léčit antibiotiky. Pokud však bakterie napadly orgány, napáchané škody již nemusí léčba napravit. Pouze včasnou diagnostikou a léčbou lze zbytečným komplikacím zabránit!

Jak se před syfilisem chránit? Především obezřetostí. I jediný nechráněný sex vám může způsobit potíže na celý život.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies