Tae Bo

Tae Bo používá pohyby odlišných druhů bojových sportů a umění a v první řadě je to skupinové cvičení s rychlou hudbou. Motto zní: Get fit - lose weight - have fun - be strong.
Svalnatá záda muže

Co je Tae Bo?

Tae Bo je opravdu velmi účinný sportovní systém, který nejen redukuje tělesnou hmotnost, ale zvyšuje svalovou sílu, je výbornou zábavou a upevňuje vůli. Mění také váš postoj ke stresu.
V Tae Bo neexistuje žádná choreografie. To znamená, že Tae Bo je zcela bez stresových situací, že si musíte zapamatovat různé pohyby a jejich pořadí za sebou a ty potom na konci hodiny v daném sledu budete opakovat.
Tae Bo se vyučuje ve dvou fázích (dvou typech lekcí).

Intro lekce

V lekcích Intro se trénují kombinace, jednotlivé techniky a svalová síla. V jedné Intro lekci se „setkávají“ jak začátečníci, tak klienti, kteří cvičí Tae Bo již delší dobu. Jde o to zlepšit provedení technik, naučit se pravidla bezpečného a zdravotně nezávadného tréninku a rozvíjet svůj tzv. šestý smysl – cit pro své tělo.

Tae Bo lekce

Ve vlastní Tae Bo lekci přichází na řadu především trénink kondice. Během této lekce, což platí ve stejné míře i pro Intro lekce, je velmi důležité trénovat v souladu s první částí filosofie – Get the first place by your own. To znamená, že každý účastník lekce má naslouchat svému tělu a dělat si přestávky vždy, když dosáhne svých hranic (kondice, vůle, výkonu atd.). Vzít tuto myšlenku za svou je pouze otázkou návyku. Ale jen tímto způsobem je možné si pozvolna přivyknout na enormně vysoké tempo Tae Bo a jeho neobvyklé pohyby. Jen díky této myšlence rozpoznáme jak je Tae Bo snadné a kolik zábavy nám může nabídnout, takže můžeme svůj každodenní život na jednu či dvě hodiny zcela zapomenout.

Kdo vynalezl Tae Bo?

Tae Bo „vynalezl“ američen Billy Blanks. Billy Blanks vyhrál několik titulů v rozlišných bojových sportech. Byl Mistr světa v karate a šampión v boxu. Zlom v jeho životě nastal v době kdy se začal věnovat Tae Bo.

Pro koho je Tae Bo určeno?

Tae Bo je určeno opravdu pro každého, kdo má zájem se lekce zúčastnit. Hranice věkového omezení je bohužel směrem dolů, tzn že děti mohou navštěvovat Tae Bo až po dovršení 13-ti let. Dříve mají problémy s koordinací a díky slabému a dostatečně nevyvinutému svalovému systému mohou mít problémy s dostatečným napětím zejména zádových svalů. Lidé se srdečními obtížemi, umělými kloubními náhradami, s artrózou, RS a podobnými onemocněními by měli o svém tréninku nejprve mluvit se svým instruktorem a poté také se svým lékařem. Tae Bo nese s sebou určitou filosofii, proto se lekce hodí pro kohokoli, kdo ví, kde leží jeho hranice výkonnosti.
V Tae Bo - při výběru studia či instruktorů, se nespoléhejte na zářící reklamu, známá jména v rozvrhu a atletické postavy trenérů. Spolehněte se na svoji zkušenost, zkušenost Vašich kamarádů a těch, kteří mají s tímto sportem nějakou tu zkušenost.

Je Tae Bo výkonnostní sport?

Ne i ano! Protože ve sportovním systému Tae Bo hraje svou roli filosofie (každý cvičí tak jak může), každý z klientů si musí sám rozhodnout a sám pro sebe si odpovědět. Pro vyškolené instruktory je Tae Bo v každém případě výkonnostním Ano, Tae Bo je výkonností sport pro Tae Bo instruktory a Ne, Tae Bo není výkonnostní sport, ale jen to, co si z něj každý klient sám udělá!

Existuje vyšší riziko zranění u Tae Bo než je tomu u jiných sportů?

Tato otázka je velmi častá a odpověď je velmi jednoduchá. Nebezpečí zranění u vyškoleného instruktora je prakticky nulové! Nebezpečí zranění je naopak velmi vysoké, trénujete-li u fušera a kopíranta. Informujte se tedy o svém instruktorovi a choďte na lekce Intro.

Proč se používá v Tae Bo tak rychlá hudba?

V Tae Bo se používá hudba až 175 bpm. Tato rychlost chrání tělo před zraněním! Za prvé je Vaše tělo nuceni při tak rychlých beatech se velmi rychle z pohybu vracet zpět, před tím, než příliš velká rotace či rozsah pohybu způsobí zranění a za druhé je každý jednotlivec nucen pracovat s vyšším svalovým napětím, protože jinak to jednoduše nestíhá. Tímto způsoben chrání rychlá hudba již při Warm up – rozcvičení.

Jak poznám vyškoleného instruktora Tae Bo?

Certifikát nemusí být vždy důkazem kvality, a to specielně v naší republice a na Slovensku. Spolehněte se na svůj cit, na svoji zkušenost se svým tréninkem, na zkušenost Vašich známých. Pokud Vás po tréninku bolely klouby, vazy a úpony, a váš instruktor není schopen uspokojivě poradit, probrat s vámi techniku a najít chybu v provedení a tím předejít dalšími opotřebovávání pohybového aparátu, pak on není ten pravý, a může mít stovky titulů.
Dobře vyškolený instruktor dává rád a dobrovolně informace. Má dobrou kondici, je k vašim otázkám otevřený, dá vám přesné vysvětlení na ověřeném základě. Jako dobře vyškolený instruktor ví zcela přesně o čem mluví.
A toto není ani zdaleka ve sportu samozřejmostí. Zcela opačně! Dobrého instruktora poznáte podle jeho schopností a dovedností, jeho vzdělání, jeho kvality jako člověka a také podle toho, jak s klienty dokáže vycházet., takže pečlivě vybírejte.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies