Tajemné Machu Picchu

Tajemné město vysoko v horách peruánských And je právem zapsáno na seznamu Sedmi nových divů světa. Dodnes je opředeno mnoha mýty a přestože bylo skryto před světem více než 5 století, zůstává v pozoruhodně zachovalém stavu.

Hora Machu Picchu

Kde najdete ztracené město Inků?

Machu Picchu jsou v podstatě ruiny inckého města. Najdete je v Peru, v horském sedle pohoří Andy v nadmořské výšce 2430 m n. m, 80 km od města Cuzco. V překladu znamená Machu Picchu Starý vrch, původní, skutečný název města, se nedochoval.

Město je rozděleno na chrámovou a obytnou čtvrť a terasová pole. Ze staveb se zachovala kulatá věž Torreon, která je záhadou sama o sobě (vůbec neodpovídá inckému architektonickému stylu), jeskyně s obětním oltářem a zbytky zdí z obrovských kamenných bloků.

Objevení a sláva incké říše

Město údajně nechal postavit Pachacútec Yupanqui, historicky první doložený panovník jihoamerické incké říše. Ruiny pak v roce 1911 objevil americký archeolog Hiram Bingham (byl prvním, kdo město objevil pro širokou veřejnost, rozhodně ale ne prvním, kdo město po mnoha staletích spatřil). Od této chvíle se Machu Picchu stalo turistickou atrakcí nejen pro místní obyvatele, ale pro zvědavce z celého světa. V roce 1983 bylo zařazeno na seznam UNESCA, později také mezi Sedm nových divů světa.

Záhadné Machu Picchu

Předpokládá se, že město začali Inkové stavět okolo roku 1430, pozoruhodné ale je, že ačkoliv se v horách nacházelo obrovské množství kamenů a kamenných kvádrů, všechny zdejší stavby byly postaveny z hornin zcela jiného složení – původní stavitelé tedy musely dlouhá léta nanášet těžké kamenné bloky z odlehlých míst až do výšky dvou a půl tisíc metrů nad mořem. Podle některých vědců inkové hledali horniny se specifickým energetickým působením a jejich přesné umístění pak měly kladný vliv na lidské zdraví, podobně jako je tomu u Stonehenge v Anglii.

K čemu Machu Picchu sloužilo?

O přesném využití stavby se dodnes spekuluje. Jednou z doměnek je, že město sloužilo jako klášter pro mladé dívky – z celkového objeveného množství 135 kosterních pozůstatků těl jich totiž 109 patřilo ženám. Další teorie tvrdí, že se jednalo o místo zrození posvátných inckých žen zvaných „Sluneční panny“ – čemuž by odpovídal kult Slunce zobrazený na oltáři. Mohlo se ale také jednat o zkušební zemědělskou stanici – na terasách bylo dostatek prostoru pro pěstování plodin vyžadující horské klima.

Co způsobilo zánik města?

Záhadou je také, proč a jak kultovní město zaniklo. Podle výzkumů bylo opuštěno přibližně sto let po jeho výstavbě, tedy v době, kdy Španělé kolonizovali Jižní Ameriku. Ti ale samotné Machu Picchu nikdy neobjevili.

Bohužel po původních obyvatelích nezůstaly žádné záznamy, Inkové nepoužívali písmo tak, jak jej známe my – byli schopni zaznamenávat informace pouze pomocí kipu, což je soustava uzlů na šňůrách či lankách. Machu Picchu tak stále zůstává opředeno mnoha mýty a tajemstvími.

Mohlo by vás také zajímat

Nejzáhadnější místa naší planety

Stonehenge a mystika místa

Alchymie - stará chrámová věda

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies