Tajemství meditace

Ze všech praktik východní medicíny je meditace určitě tou nejpřístupnější, vždyť to jediné, co k ní potřebujete, jste vy sami. Není ale úplně jednoduché vysvětlit, jak se to vlastně správně dělá, protože na meditujícím člověku není nic podstatného vidět. Jestli potřebujete najít cestu k vnitřnímu klidu, čtěte dál.

Sedící osoba za barevným plátnem

Pohled dovnitř

Zdroj: wisdomquarterly.comMeditace je víc než co jiného zvláštním stavem mysli. Ten je ovšem "zvláštní" jen pro uspěchaného, roztěkaného a nervózního člověka. Kdykoli když jste zrovna v klidu, pozorní a vyrovnaní, ať už navenek děláte cokoli, pak meditujete. Cílem je dosáhnout schopnosti "meditovat" neustále, ne jen když dřepíte někde v lese nebo v tmavém pokoji při svitu svíčky. Uklidnění těla a utlumení smyslových vjemů je pouze dobrou výchozí situací pro to, abyste se do stavu meditace naučili dostávat. V takové situaci na vás totiž nikdo nemluví a nemáte zrovna na mysli žádný bezprostřední úkol, který je potřeba naplánovat. I tak ale pořád nemusíte být schopni dosáhnout opravdové meditace. Další z věcí, na které musíte zapomenout, jsou minulost a budoucnost. Ve stavu meditace se nemůžete zabývat něčím co bylo, stejně jako nesmíte přemýšlet o tom, co bude. Je nezbytné soustředit se na moment, který se odehrává právě tady a právě teď. Zaposlouchejte se třeba do ticha nebo do rytmu svého srdce a na nic přitom nemyslete, jen vnímejte. Poslední věcí, které je potřeba se vyvarovat, je myšlení obecně, alespoň tak, jak jej chápe západní filozofická tradice. Nesmíte nic analyticky posuzovat, pitvat se v detailech a coby kdyby scénářích. Ve vaší hlavě se nesmí honit žádná slova, žádný vnitřní dialog a ani monolog.

 

Nepózujte, pozorujte

Zdroj: zenretreat.comVýborně to popisuje například fiozof Eckhart Tolle: jednoho dne si v depresi říkal, že už sám se sebou nemůže dál žít. A v tom mu svitlo a najednou si položil otázku, kdo je ten "sám" a kdo je ten "sebou" Jak to, že v jeho hlavě jsou dva různí lidi Jednou jeho osobou byl on jako pozorovatel a druhou jeho osobou byl on jako jeho osobnost, kterou sám pozoruje. Uvědomil si, že pozorovatel je skutečný, to je opravdu on, to vědomí, ale že jeho osobnost je umělá. Je to jenom objekt, který je výplodem fantazie a produktem společnosti. Osobnost tvoří slova, která ji popisují, můžeme se snadno přistihnout jak si o "sobě" říkáme věty jako "já jsem tak hloupý/šeredný/tlustý/neschopný/atd." To jsou ale jenom slova, která se do naší hlavy dostala z vnějšku. Jsou to jenom výmysly. Vědomí existuje nezávisle na  jakýchkoli výmyslech. Když přestanete přemýšlet o vlastní osobě ve slovech, když se s nimi přestanete ztotožňovat a přestanete je zvnitřňovat, přestanete soudit a odsuzovat, potom přestanete být nešťastní. Uleví se vám a pravděpodobně se i zasmějete tomu, jak jste byli zabednění a slepí. Najednou si začnete víc všímat, co se opravdu děje před vašima očima, a také začnete intenzivněji vnímat svoje tělo, vlastní existenci. Přestanete obtěžovat a omezovat lidi okolo vás vlastní zaslepeností a začnete dělat co, co opravdu dělat chcete. Bude z vás úplně nový člověk, opravdový vy.

 

Meditace, okolní prostředí a zevnějšek

Zdroj: tranquilityhq.comKdyž je celá ta meditace tolik o pohledu dovnitř, možná vám přijde zvláštní, že si buddhisti dávají tolik záležet na estetice a také na efektním držení těla. Někteří to opravdu dělají jenom pro parádu, ale krása není úplně bezvýznamná. Tak zaprvé, uspořádanost mysli se začne automaticky projevovat navenek tím, že začne uspořádávat i své nejbližší prostředí. Pokud nejste dostatečně sebeuvědomělí a pozorní k vašemu okolí, budete schopní nosit naprosto ohyzdné oblečení a obklopovat se otřesným kýčem. Může to být hodně drahé, ale stejně to bude ošklivé. Když ale získáte pravou existenciální vnímavost, vše, čeho se dotknete, zušlechtíte. Budete se instinktivně obklopovat kvalitními materiály, harmonickými barvami a organizovanými tvary. Z čehokoli, co budete dělat, se stane umění. Držení těla pak souvisí s tělesným zdravím. Ve stavu meditace jste pozorní ke svému tělu a proto se automaticky přestanete hrbit, přestanete se zbytečně přetěžovat a i při velké fyzické námaze zůstanete psychicky v klidu. Nebudete přemýšlet o tom, co asi ostatní řeknou na to, jak vypadáte. Nebude vás to vůbec zajímat a nebudete se strojit pro jejich potěšení. Jenom se dostanete do vašeho přirozeného rytmu a stylu, ve kterých se prostě cítíte dobře. A nakonec meditace v přírodě, která vypadá krásně, má také svůj význam. Přírodní zvuky a barvy vám pomohou při soustředění, hlavně projevy živlů: vody, větru, plamene, nebo talismanu z pevného přírodního materiálu.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies